Spelt pannenkoek met cranberry compote
Categorieën
Het Waddengebied staat bekend om zijn ongerepte natuur, unieke landschap en een grote variëteit aan flora en fauna. Wat veel mensen niet weten, is dat de Waddenregio ook een rijke gastronomische traditie heeft, die terug gaat tot de tijd van de Vikingen. Ontdek de smaak van de Wadden met dit bijzondere recept waarin lokale ingrediënten en eeuwenoude kooktechnieken centraal staan.
Ingrediënten
Pannenkoek
300 gram speltmeel
6 deciliter volle melk
15 gram verse gist
1 theelepel zout
2,5 gram kaneel
2 eieren
15 gram kristalsuiker
naar behoefte boter
Cranberry compote
300 gram cranberry’s, vers of uit de diepvries
sap van 1 sinaasappel
rasp van ½ sinaasappel
1 steranijs
1 deciliter water
0,25 deciliter echte Waddenlikeur
100 gram suiker
Bereidingswijze
Meng de spelt, kaneel en zout in een kom.
Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist erin op.
Maak een kuiltje in het speltmengsel en giet daar de melk in.
Meng vanuit het midden langzaam de meel en melk tot een beslag.
Klop de eieren los en meng door het beslag tot een gladde massa.
Roer de kristalsuiker door het beslag. Als je wilt kun je nu ook garnituren zoals bijvoorbeeld krenten toevoegen. Dek af met plasticfolie.
Laat het beslag een uur rijzen. Het beslag is klaar als het verdubbeld is in volume.
Doe voor de compote alle ingrediënten bij elkaar en kook het op laagvuur totdat de cranberries kapot zijn (ca 15 minuten).
Bak de pannenkoeken in boter op laag vuur.
Draai de pannenkoek om als er bellen zichtbaar zijn aan de bovenkant.
Bak de pannenkoeken gaar en serveer met de cranberry compote
Gerard Voskuilen, Firda
Ontdek meer - Smaak van de Wadden
-
Smaak van de Wadden
-
Alle recepten
-
Smaak van de Wadden voor ondernemers