"Dit landschap is zelfs in het najaar groen"
Categorieën
Langs de Nederlandse kust loopt een 721 km lange wandelroute: het Nederlands Kustpad. Deze route maakt deel uit van de Europese kustroute E9, die met een lengte van 5000 kilometer, nog veel langer is. Gelukkig kun je ook in drie dagen de sfeer van deze lange afstandswandelingen proeven. Ik liep in drie dagen over het Kustpad van Den Helder via Callantsoog naar Den Oever.
Leestijd: ongeveer 20 minuten
Dag 1: van Den Helder naar Groote Keeten
Ik begin mijn driedaagse wandeltocht bij het station van Den Helder. Met een symfonie van ronkende motoren op de achtergrond loop ik naar de dijk, waar de geluiden oplossen in een zee van ruimte. Golven klotsen zachtjes tegen de basaltblokken en meeuwen cirkelen hoog in de strakblauwe hemel. De Lange Jaap, de hoogste vuurtoren van Europa, steekt trots boven de dijk uit.
Voorbij de vuurtoren ligt Fort Kijkduin, een Napoleontisch fort waarin nu een museum en een zeeaquarium huizen. In het fort neem je een kijkje in het verleden van het fort en Den Helder. In het museum liggen fossielen en recenter gevonden wijnflessen en potten uit het jaar 1800. Schaalmodellen van oorlogsvoertuigen en oude nieuwsberichten vertellen over het oorlogsverleden.
Voorbij het fort begint het duingebied. Schotse Hooglanders en Konikpaarden badderen in de ondiepe wateren in de duinvalleien. Kilometers Kustpad slingeren door de duinen, waar verschillende grassoorten, struiken en dennenbomen elkaar afwisselen. Hier in de duinen kun je je winter blues nog even uitstellen, want dit landschap is zelfs in het najaar groen. Aan de andere kant van de duinen ligt een leeg stuk strand, waar het heerlijk lopen is langs de waterlijn. Meeuwen sjokken langzaam opzij als ik erlangs wil en vliegen geschrokken op als een blije hond van de strandopgang de golven in springt.
Dag 2: van Groote Keeten naar Van Ewijcksluis
De tweede dag zie ik niets anders dan mist, weg en akkerranden. Na een uur lopen breekt de zon door de wolken en verdwijnt de mist in enkele minuten. Ik zie uitgestrekte landerijen, waarvan sommige compleet onder water staan. Deze onderwaterzetting zorgt ervoor dat alle ongedierte in de bodem gedood wordt, voordat er nieuwe gewassen geplant worden. Vogels zijn dol op dit ondiepe water, waarin voedingsstoffen uit de bodem en kleine diertjes zitten. In de landerijen staan boerderijen met een piramidevormig rieten dak. Deze stolpboerderijen zijn typisch voor Noord-Holland. De driehoekige vorm van het dak leverde veel opslagruimte op voor alle gewassen die op de vruchtbare akkers geoogst werden.
Na enkele kilometers over een zeedijk loop ik via een drijvende brug het dorp ’t Zand binnen. Vroeger was de brug gemaakt van houten vlotten die aan elkaar geknoopt waren. De middelste vlotten werden onder de schuin liggende vlotten bij de kade getrokken om zo boten door te kunnen laten. De vlotten zijn inmiddels vervangen door steviger materiaal, maar verder werkt de huidige brug nog hetzelfde.
Over de Zijperdijk loop ik naar het volgende dorp. Links en rechts van de dijk liggen nu landerijen zover je kunt kijken, maar dat was tot 1845 wel anders. Nog geen tweehonderd jaar geleden keek je vanaf de dijk uit over de zee en het eiland Wieringen. Door de landerijen loop ik langs de 370 jaar oude sluis in het dorp met de toepasselijke naam Oudesluis en Kleine Sluis in Anna Paulowna. Op een terrasje geniet ik van een welverdiende pauze, voor ik nog eens vijf kilometer door weids landschap loop. Met achttien kilometer in de benen bereik ik mijn hotel in Van Ewijcksluis. Met een goed gevuld bord eten kijk ik uit over het water. Vogels dobberen rustig in het kabbelende water, terwijl de lucht steeds dieper roze en oranje kleurt. Een nieuwe maan staat aan de hemel en de sterren zijn goed te zien in de heldere hemel.
Dag 3: van Van Ewijcksluis naar Den Oever
Vanaf Van Ewijcksluis loop ik acht kilometer over de dijk langs het Amstelmeer. Links ligt een uitgestrekte watervlakte vol vogels. Rechts staat een lange rij herfstkleurige bomen. Bij het dorp De Haukes verlaat ik het Amstelmeer en loop ik over een dijk het voormalige eiland Wieringen op. In de voorlaatste ijstijd vormde hier een stuwwal, waarna een eiland ontstond. In de bodem zijn zilverschatten van Vikingen gevonden uit de negende eeuw, toen Wieringen dus al bewoond werd. Sinds 1924 is Wieringen geen eiland meer, maar er heerst nog steeds een eilandgevoel. De huizen hebben lichtgele stenen muren, rieten daken en sierlijk houtsnijwerk in hun dakranden. Wegen omgeven met grote heggen zoals je die ook in Engeland ziet, verbinden de dorpen met elkaar.
In Stroe laat een oudere man met een lange, grijze baard zijn paard uit. Hij kletst in lokaal accent met zijn buurman, die geheel gehuld is in een grote blauwe overal. Ze spreken me aan en geven me in recordtempo een geschiedenisles. In de afgelopen eeuw lijkt de tijd hier stilgestaan te hebben. Het kost me weinig moeite om deze twee mannen met hun verwaaide haar honderd jaar terug in de dorpsstraat voor te stellen.
De laatste kilometers loop ik over de zeedijk. Bij Vatrop ligt een natuurgebied met zilte plassen en hoog gras. Bij hoog water vliegen wadvogels van de andere kant van de dijk om hier te wachten tot het weer eb is. Schooleksters porren met hun lange snavels in de bodem en eenden zitten met hun kop onder hun veren te slapen. Aan de andere kant van de dijk is het een drukte van jewelste. Kleine vogeltjes rennen langs de waterlijn achter elkaar aan en honderden meeuwen dobberen op de zee. Bij Den Oever laat ik de vogels achter en doorkruis ik de haven naar de auto. Mijn drie dagen wandelen zitten er op.
Dit wil je meemaken! - Nieuwsgierig geworden? Ontdek hier de routes van Paulien in Noord-Holland!
Tips en andere lijstjes!
Een paar handige tips voor onderweg:
- Koop routegids ‘Nederlands kustpad deel 2’ van Wandelnet en Nivon. De minitrektocht wordt beschreven op de kaarten V1 tot en met V4 en kaarten 49 tot en met 49. Zo kun je op elk moment precies zien hoe de route loopt, hoe ver je nog moet lopen en wat er onderweg te zien is.
- Parkeer je auto bij het busstation van Den Oever. Neem de bus naar Den Helder en loop vanaf daar via de route terug naar de auto.
- Neem regelmatig pauze onderweg en geniet van het uitzicht.
- Draag meerdere (dunne) lagen kleding over elkaar en voorkom dat je koud wordt of juist gaat zweten. Trek al je kleding aan tijdens je pauzes en voorkom dat je afkoelt.
- Zet je telefoon op vliegtuigstand en geniet van drie dagen offline rust.
- Neem een hersluitbaar diepvrieszakje mee
Dit mag je niet vergeten op je minitrektocht:
- Stevige wandelschoenen die goed ingelopen zijn.
- Ademende regenkleding en eventueel muts, sjaal en handschoenen.
- Voldoende eten en drinken voor onderweg.
- Blarenpleisters en een extra paar droge sokken.
- Een verrekijker en eventueel vogelgids.
- OV-kaart om tussen Den Oever en Den Helder te reizen.
Stel onderweg je eigen picknickmand samen
Langs de route verkopen locals hun zelfgekweekte of zelfgemaakte producten. Je kunt zo je eigen maaltje onderweg bij elkaar sprokkelen.
- Zorgboerderij Blij Op De Boerderij verkoopt zuivel, planten en streekproducten.
Keinsmerweg 88a in ’t Zand - De Hobbyroker in Oudesluis rookt en verkoopt vis.
Sportlaan 33 in Oudesluis - ’T Kippenhuys verkoopt eieren
Oude Sluizerweg 5 in Wieringerwaard (nabij Oudesluis) - Vlak voor Oudesluis passeer je een aantal bloembollenkwekerijen die bollen verkopen.
- Peters Piepers biedt aardappels van eigen land aan.
Kneesweg 17 in Anna Paulowna - De Wieringer Vishandel verkoopt verse vis
Bijldwarsstraat 4 inHippolytushoef - Een kruidenthee-stalletje in Den Oever verkoopt meer dan 130 smaken thee
Gesterweg 4 in Den Oever - Viscentre ’T Wad en Harm Kay verkopen gerookte paling
Haventerrein 4 en Havenweg 12 in Den Oever
(let op: voor sommige van deze locaties moet je een stukje van het Kustpad afwijken en sommige kraampjes zijn seizoensgebonden)
Verder lezen? - Ontdek ook de avonturen van Paulien in Friesland en Groningen
-
Op roadtrip in Friesland
-
Op mini-fietsvakantie in Oost-Groningen