Bekijk alle 4 foto's
Rondom Pingjum wierpen bewoners aan het einde van de elfde eeuw een merkwaardige ringdijk op: de Pingjumer Gulden Halsband.
Deze dijk zou Pingjum en haar omliggende landbouwgronden eeuwenlang beschermen tegen het water. Ook tijdens de grote overstroming van 1825 bleef het door de Pingjumer Gulden Halsband omsloten gebied droog.
Aan het einde van de negentiende eeuw besloten de Staten van Friesland om de ringdijk op te heffen als zeewering. Binnendijken werden minder belangrijk en men legde de focus voortaan op zeedijken. Grote delen van de Pingjumer Halsband liggen als groene dijken nog goed herkenbaar in het landschap.
Pingjumerstraat
8748 BM Witmarsum
Navigeer naar startpunt
Het doopsgezinde schuilkerkje van Pingjum, waarschijnlijk uit de 16e eeuw, is een karakteristiek gebouw. Allen het boogvormige venster boven de deur wijst erop dat achter deze gevel een 'kerkje' schuilgaat.
De Pingjumer Gulden Halsband is een binnendijk die het dorp Pingjum beschermde tegen het water van de Marne: een zeearm van de Waddenzee.
Een speciale kijk en beleef-hut voor kinderen bij de Pingjumer Gulden Halsband.
Startpunt wandeling naar de Uitkijktoren
De Blokken 6
8749 TE Pingjum
De Marneslenk was, samen met bijvoorbeeld de Middelzee of de Zuiderzee, een van de zeearmen die het binnenland insneed. Tussen Zurich en Kimswerd liep de Marneslenk het land in, om vervolgens tot Bolsward reiken.
De Arumer Groenedijk is een dwarsdijk gelegen in de Marneslenk, waarmee een gedeelte van deze slenk werd ingepolderd.
Witmarsum is een knus dorp ten noordwesten van Elfstedenstad Bolsward
Pingjumerstraat
Witmarsum
Navigeer naar eindpunt