Oosterwijtwerd
Samen met de kerken van Marsum en Eenum hoort de kerk van Oosterwijtwerd bij de oudste bakstenen kerken in dit deel van de provincie Groningen. Het is een eenvoudige, maar mooie zaalkerk met een inspringende halfronde koorsluiting uit de twaalfde eeuw.
De kerk heeft de naam van Maria gekregen, omdat zij de oorspronkelijke beschermheilige van de parochie was. Ooit stond de vrijstaande klokkentoren naast de kerk, maar deze is in 1665 ingestort. Dit gebeurde tijdens het luiden ter gelegenheid van het overlijden van stadhouder Ernst Casimir. Voor de toren kwam een bescheiden dakruiter in de plaats. Bovenop de dakruiter staat een windvaan met het wapen Ripperda.
Het wapen is ook te vinden op de steen boven de ingang, de zilveren avondmaalsbeker uit 1667, de bel aan de collectezak en de herenbank. De familie Ripperda woonde op het Huis te Oosterwijtwerd dat werd afgebroken in 1745.
Labyrint In de Mariakerk te Oosterwijtwerd ligt elk laatste weekend van de maand (oktober-mei) een labyrint. Een labyrint is een oud en wereldwijd symbool, een patroon van lijnen die naar het midden voeren en er weer uit. Een meditatieve oefening om gaandeweg te komen tot de kern van je leven. Ieder kan op eigen gelegenheid het labyrint lopen.Ā
In de zomermaanden is er een buiten laburint dat elke dag toegankelijk is.
Hier vind je Mariakerk Oosterwijtwerd
Dorpsstraat 29vanaf jouw locatie