Franeker
In Museum Martena komt het verleden tot leven. Je neemt een kijkje in het leven van oud-bewoners, bekende Franekers, geleerde vrouwen (Anna Maria van Schurman) en de Academie van Franeker. Je mag kijken, voelen, ruiken, horen en proeven.
Bekijk alle 6 foto's
Museum Martena is gevestigd in het mooiste stadskasteel van Franeker. In het museum gebruik je al je zintuigen om het verhaal van de stad in je op te nemen. Drink een kopje thee in de tuinkamer, voel aan de luxe jurk van Saepke van Vervou, proef de specerijen in de pronkkeuken of bewonder de vele talenten van de eerste vrouwelijke universiteitsstudente van Nederland, Anna Maria van Schurman.
Franeker was ooit een roemruchte universiteitsstad waar professoren en studenten uit heel Europa te vinden waren. In de universiteitszaal is de sfeer van die tijd terug gebracht. Bekijk hier de professorenportretten, een van de drie laatste xylotheken van Nederland of het planetarium in het klein: de Orrery.
Anna Maria van Schurman studeerde als eerste zeventiende eeuwse vrouw aan de universiteit. Aan haar vele talenten is een prachtige zaal gewijd. Je vindt hier onder andere haar schilderijen, haar miniscule zelfportretten en de vele brieven die ze schreef aan René Descartes, Jacob Kats, Christina van Zweden en nog vele andere wetenschappers, filosofen en gelovigen.
Op de bel-etage kun je zien hoe de Martenastins vanaf de zestiende eeuw bewoond werd. Je dwaalt er rond in de gangen, proeft delicatessen in de Pronkkeuken, drinkt een kopje thee in de Tuinkamer of leert de vele Franeker gezichten van het Martenahuis kennen.
Op zolder zijn de Buitenbeentjes te vinden, het Oordeel van Salomo en de Kermis van Kooistra. Kinderen kunnen genieten van de kermis. Gooi een muntje in de automaat en de lichten gaan aan, de attracties draaien en de kermismuziek schalt door de ruimte.
Ook te vinden op zolder is de wisselende tentoonstellingsruimte. Hier kun je het werk van verschillende kunstenaren bewonderen. In 2023 zijn dit Joost Vandebrug, Bowe Roodbergen en Petra Berbé. Weten wat er nu te zien is? Neem een kijkje op onze website.
De Martenastins waarin Museum Martena sinds 2006 is gevestigd, werd in 1506 gebouwd in opdracht van edelman Hessel van Martena. De naam van ons mooie museum is afkomstig van hem: 'de Verrader van de Friese Vrijheid.'
Alle zalen in Museum Martena zijn toegankelijk voor rolstoelers en scootmobielbestuurders. Er zijn rolstoelparkeerplaatsen aan de Voorstraat, waar u twee uur kunt parkeren. Onze lift is helaas te krap voor erg grote scootmobielen.
Assistentiehonden mogen natuurlijk mee het museum in.