WIERINGERWAARD
Deze molen is in 1742 gebouwd als strijkmolen maar verbouwd tot korenmolen. De vrijwillige molenaars malen graan tot meel.
Bekijk alle 6 foto's
In 1741 is de strijkmolen gebouwd voor de bemaling van de Wieringerwaard.
De Wieringerwaard is drooggelegd in 1610, net na de drooglegging van de Zijpe. Vijf molens zorgden voor de bemaling en het uitgemalen water kon via een duikersluis aflopen op zee. Eind 17e eeuw bleek dat de vijf molens de polder wel konden bemalen, maar dat het niet kon bij een te hoge buitenwaterstand. Als de waterstand van de zee te hoog was kon het uitgemalen water niet worden afgevoerd. Het plan werd opgevat om een strijkmolen te bouwen, die vanaf bij een hoge buitenwaterstand de kolk kon afmalen op zee.
Met de komst het stoomgemaal in 1871 verloor de strijkmolen zijn functie. De molen werd verkocht aan C. Posch om tot korenmolen te worden verbouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het molendrijfwerk, spil en spoorwiel verwijderd en verstookt. In 1961 kwam er een einde aan de maalderij, werd de molen geheel leeg gesloopt en verkocht.
De molen is in 1964 gerestaureerd, en was toen draaivaardig maar van binnen leeg. In 1998 is het binnenwerk opnieuw aangebracht en wordt er sindsdien graan gemalen door de vrijwillige molenaars. De molen is in eigendom van de Gemeente Hollands Kroon en wordt geƫxploiteerd door Stichting Molen de Hoop. Bijna elke woensdag zijn de molenaars aanwezig van 10.00 tot 16.30 uur. Kom gerust binnen een kijkje nemen! Er wordt graan tot meel vermalen. Het ambachtelijke molenmeel of pannenkoekenmix kunt u kopen bij de molenaar. De molen is een rijksmonument.
Bronnen - Molendatabase via www.molendatabase.nl - Monumentenregister via www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl - Stichting Molen de Hoop via. www.dehoopwieringerwaard.nl
Hier vind je Molen de Hoop Wieringerwaard
Molenweg 47vanaf jouw locatie