Vlieland het oer landschap tussen de Waddenzee en Noordzee. Het eiland is een en al natuur, strijdend tegen de zee met een indrukwekkend duinlandschap en grote zandvlakte zoals bij de Vliehorst. Ondernemers zijn en blijven hier pioniers. De mogelijkheden voor Ā Waddengastronomie blijft een uitdaging.Ā Ontdek hier de veelzijdigheid in de beperking. Water is voor het leven van Vlieland allesbepalend bron van alle het leven en belangrijk voor de biodiversiteit. Vlieland is zelfvoorzienend voor wat betreft zoet water. Het is het lekkerste water van het Wad; Water achter de Duinen, WAD water. Ga deze route volgen en je zult nieuwe inzichten opdoen.
Zuiver Traiteur, dƩ traiteursservice op Vlieland. Bij Zuiver Traiteur bieden ze een scala aan mogelijkheden, variƫrend van food-to-go tot volledig verzorgde catering en barbecue-evenementen. Heerlijke gerechten met verse, lokale en gezonde ingrediƫnten.
De woning van de Vlielandse Imker, aan huis wordt honing verkocht wanneer dit voorradig is. Zoek naar het bord om erachter te komen of de honing nog beschikbaar is. Is de honing niet beschikbaar?
Fortuna Vlieland maakt ambachtelijk bier en bruisend water. Ze beschikken over een eigen water- en energiebron en werken zoveel mogelijk met eilander ingrediƫnten. Fortuna Vlieland is een fijne bestemming op het eiland.
Het doel van een mooie fietstocht: lunchen bij het Posthuys. Wil je er in de avond eten dan is er een gratis pendelbus, je wordt heen en weer gereden naar het dorp. En ga je vanaf het buureiland Texel met de Vriendschap naar Vlieland, dan kom je erlangs.
Zicht op het wad.
Kom aan het einde van de dag naar de uitkijktoren, vlakbij de waterwinputten van Vitens, voor een prachtige zonsondergang.
Wanneer je vanuit de de Kaasbunker richting de zendmast loopt vind je, verstopt tussen de bosjes, een oude oorlogsbunker. Dit is de plek van de oesterzwammenkwekerij van Cees Poetiek en Jan van de Veen.
Op het hoogste punt van Vlieland, vlakbij de vuurtoren, ligt diep onder de grond een oude bunker. De Vlielander kaasmaker Nils Koster kwam er achter dat de omstandigheden in de bunker perfect zijn voor het rijpen van kaas.
Vlielands eigen gin: OldSalt Gin. Het is typisch de smaak van dit eiland. Door de toevoeging van cranberry en de zilte en zoete smaken van o.a. zeekraal en zeesla hebben deze makers een gouden combinatie te pakken en waan je je ook direct op het eiland van herkomst; Vlieland.
Leuke kleine winkel/galerie waar 'kunst met de grote en kleine K' wordt verkocht, gemaakt door en voor Vlielanders & Vlielandgangers.
Ga met laagwater mee met Gerrit de Oesterman strunen op het Wad, onder de weidse wolkenlucht en het eiland als decor. Leer je over het getij, wat groeit en bloeit er op het Wad en wat kan je daarvan eten.
Hier koop je mooie wijnen, sterke drank, kruidenbitters en speciaalbier. Ook prachtige lokale dranken om mee naar huis te nemen.
Restaurant Zuiver-Vlieland is een culinair restaurant gevestigd in hotel- appartementencomplex Vlierijck, vlakbij de veerbootterminal.