Bekijk alle 4 foto's
In het jaar 600 v.C. bestond de provincie Groningen uit kwelders, water en de oude veenrivier de Fivel voerde water van Drentse zandgronden af naar de Waddenzee. Later slibden de kwelders dicht. De zeeklei bleek uitermate vruchtbaar en mens en dier vestigde zich in dit gebied. Landbouw werd belangrijk en langs de Fivelboezem en op kunstmatige heuvels (wierden) ontstonden dorpen als Westerwijtwerd, Middelstum, Toornwerd, Loppersum en Spijk.
Op kadasterkaarten uit de 19e eeuw is te zien dat de omgeving van Loppersum…
In het jaar 600 v.C. bestond de provincie Groningen uit kwelders, water en de oude veenrivier de Fivel voerde water van Drentse zandgronden af naar de Waddenzee. Later slibden de kwelders dicht. De zeeklei bleek uitermate vruchtbaar en mens en dier vestigde zich in dit gebied. Landbouw werd belangrijk en langs de Fivelboezem en op kunstmatige heuvels (wierden) ontstonden dorpen als Westerwijtwerd, Middelstum, Toornwerd, Loppersum en Spijk.
Op kadasterkaarten uit de 19e eeuw is te zien dat de omgeving van Loppersum bezaaid lag met kleine fruitboomgaarden. Mooie bijverdiensten voor lokale boeren en in de loop van die eeuw groeide Loppersum uit tot bessencentrum en werd in 1902 een fruitveiling opgericht. Tot de jaren 30 floreerde fruit uit de voormalige Fivelboezem en werden diverse fruitbedrijven gesticht. Rond de jaren 50 verdween de teelt van kleinfruit hier volledig doordat het moderne hardfruit populair werd. Alleen fruitveilingen in Groningen en Loppersum bleven bestaan.
Wie vandaag de dag door de voormalige Fivelboezem rijdt of fietst, en een kien oog heeft voor land en gewas, ziet op meerdere plekken (weer) fruitteelt floreren. De vruchtbare zeeklei heeft haar eigenschappen niet verloren en biedt een goede bodem voor de verbouw van onder andere appels, peren, pruimen en bessen. Dus stap op de pedalen en ontdek de lokale fruittelers.
Deze foodroute is gemaakt door Stichting Waddengroep in het kader van het programma Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen cofinancieren het project en ook de organisaties zelf leveren een bijdrage.
Tussen Stedum en Loppersum in het prachtige Groninger Eemsdelta staat Eikemaheert, de boerderij van Piet Glas en Angela Rijnen. Piet en Angela hebben een gemengd biologisch bedrijf met vleeskippen, fruit, akkerbouw én telen het ''verloren'' erwtje.
Dit indrukwekkende borgterrein heeft een rijke historie die teruggaat tot vijftiende eeuw. Ridder Onno van Ewsum bouwde er de nog steeds aanwezige geschutstoren. De borg groeide in de loop der tijd uit tot één van de fraaiste in de Ommelanden.
Tussen Rottum en Doodstil teelt Jelte Plas samen met zijn vrouw Erika sinds 2018 biologische Waddenaardbeien. De twee tunnelkassen zijn al van verre te zien.
De Menkemaborg dateert uit de 14de eeuw. Omstreeks 1700 lieten de toenmalige bewoners, familie Alberda, kunstenaars het interieur verfraaien met imposante schoorsteenmantels van barok houtsnijwerk en schilderijen met mythologische voorstellingen.
In het noorden van Groningen, onder de zilte lucht van de Waddenzee, telen Liz en Jouke groente op biologisch dynamische wijze.
Ooit klein begonnen met de verkoop van groente vanuit huis. Inmiddels uitgegroeid tot boerderijwinkel Goudgewas. Met een groot aanbod van verse groenten, fruit en kruiden. Gewoon aan de weg met verkoop vanuit de schuur.
De Luingahof is een rustieke boomgaard, gelegen op het voormalig borgterrein van de borg Luinga. Je vindt er een boomgaard, theeschenkerij en de boerderijwinkel met een ruim assortiment.
Bij Bierum ligt een bijzondere zeedijk. Eigenlijk zijn het er twee, waar op drie gebieden geëxperimenteerd wordt. De grond tussen beide dijken is zilt en zal zilt blijven. Eb en vloed wisselen elkaar hier namelijk af.
Deze verrassende tuin kent zo’n 70 verschillende fruitboomrassen. Op bijna 1 hectare grond vind je appels, peren, pruimen, bessen en kersen, alles onbespoten. De Olle Bongerd is oorspronkelijk opgezet volgens het principe van de ‘Lopster teelt’.