De akkerbouwstreek in het Oldambt van Groningen staat bekend als De Graanrepubliek. Een gebied met een bewogen geschiedenis van grote rijkdom bij de akkerbouwers; mede door de zeer vruchtbare grond op de Dollard klei. Maar ook een gebied met grote armoede en stakingen bij de gezinnen van de landarbeiders. Deze foodroute neemt je mee op reis door het verleden en de toekomst van één van de graanschuren van Nederland.
Tot 1935 werd de oude remise gebruikt als loods van de Staatsspoorwegen. Toen het gebouw in 1877 werd gebouwd, was er ruimte voor acht locomotieven. Tegenwoordig vult De Graanrepubliek de indrukwekkende hallen: Gronings graan anno nu.
De graansilo Watermann werd in 1950 gebouwd langs de Westerwoldse Aa, vlakbij de spoorlijn tussen Groningen en Duitsland. Tegenwoordig is het een beschermd rijksmonument.
Vanaf ca. 1800 breidde het areaal akkerland zich enorm uit in het Oldambt. De hoge prijzen voor landbouwproducten indertijd bracht de (heren)boeren welvaart en de kleine veeboerderijen maakten plaats voor grote akkerbouwbedrijven.
Het kunstwerk van Martin Borchert is al van ver te zien: Waaiboei is maar liefst acht meter hoog en staat bovenop de dijk bij Nieuw Statenzijl. Het kunstwerk werd gemaakt in 1996 en staat los op de dijk, waar het meebeweegt met de wind.
Riet bij zee is bijzonder. De plant kan namelijk niet tegen zout water. In de Dollard stroomt dan ook geen zout, maar brak water, omdat het zeewater wordt vermengd met zoet rivierwater. Brakke natuur is schaars.
Vogelkijkhut De Kiekkaaste in Nieuwe Statenzijl is de enige vogelkijkhut in Nederland die zich buiten de dijken bevindt.
Het grootste deel van Dollard is tegenwoordig beschermd natuurgebied. Achter de Dollarddijk ligt een zilte wereld, waar slik, wadplaten en uitgestrekte kwelders het beeld bepalen.
De Carel Coenraadpolder is de meest noordoostelijk gelegen polder van Nederland. De prachtige, uitgestrekte omgeving leent zich uitstekend voor een wandel- of fietstocht.
In deze authentieke arbeiderswoning vind je naast een galerie ook een theeschenkerij met Groninger gerechten.
In Ganzedijk stond al snel na de inpoldering in 1858 een graanmolen. Nadat deze afbrandde is in 1868 de huidige molen gebouwd. In 1945 zocht molenaar Udema een nieuwe molen omdat zijn eigen molen in Kroonpolder in de oorlog zwaar was beschadigd.
Kom levenslustig genieten op dit unieke plekje aan het Oldambtmeer
In de provincie Groningen staan nog zes van deze sarriehutten. Ook in het Friese Beesterzwaag is er nog een bewaard gebleven. In de rest van het land kwamen sarrieshutten niet voor.
Brasserie Old school is gevestigd in een prachtig oud schoolgebouw (1869) bij het sluisje van Midwolda. De brasserie bevat een groot terras en je hebt een weids uitzicht over het Oldambtmeer.
Tot 1968 werd hier strokarton geproduceerd. Daarna is het complex lange tijd gebruikt om machines op de knappen en te verhandelen. Na jarenlange leegstand is De Toekomst nu teruggebracht in oude staat.
Bij Blauwestad staat een levensgroot standbeeld van Sicco Mansholt (1908-1995), de ‘peetvader van het Europese landbouwbeleid’.
Aan de oostzijde van Blauwestad ligt het natuurgebied Reiderwolde. Op één van de heuvels, in het zuidelijke deel van het natuurgebied, staat een steenrode uitkijktoren van 7,20 meter hoog. Vanuit hier heb je een uitstekend uitzicht over het hele gebied.
In de uitgestrekte landerijen van het Oldambt, waar de horizon ver is en de wind vrij spel heeft, ligt het Museum Stoomgemaal.
Gijs en Janneke Tielemans zijn in de corona periode begonnen met het zelf verwerken en verkopen van zuivel vanaf de boerderij. Ze maken op basis van eigen, volle, melk een breed assortiment aan zuivelproducten, onder andere de "echte" karnemelk.
Halverwege de zestiende eeuw werd in de Westerwoldsche Aa een sluis gebouwd. Op deze strategische plek kwam in 1593, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, een schans te liggen.
Glasblazerij en galerie van meesterglasblazer Johan de Vries
De kerk van Nieuw-Beerta zie je vanuit de verte al staan. Het is een Waterstaatskerk en bijzonder vanwege de verschillende bouwstijlen waarin het gebouwd is.
In Nieuw Beerta staat één van de twee proefboerderijen van de SPNA, een onderzoeksinstituut voor de akkerbouw. De organisatie werd al in 1915 opgericht en vanaf 1926 had het een proeflocatie in Nieuw Beerta.
Tot 1935 werd de oude remise gebruikt als loods van de Staatsspoorwegen. Toen het gebouw in 1877 werd gebouwd, was er ruimte voor acht locomotieven. Tegenwoordig vult De Graanrepubliek de indrukwekkende hallen: Gronings graan anno nu.