Bekijk alle 4 foto's
Een culinaire fietsroute van 55 km over de vruchtbare Waddenklei boven Dokkum. Geniet van de heerlijke producten die ambachtsmensen met liefde voor je maken!
Gemakkelijk navigeren?
Bekijk deze route in Google Maps.
Zoet in het centrum
Je parkeert net buiten het centrum van Dokkum en fietst dan in noordelijke richting. Na enkele minuten maak je al een eerste stop bij IJssalon W'iis aan De Zijl. Hier wordt ambachtelijk ijs van melk uit de regio gemaakt. Ook kun je karamelbonbons inslaan met zeekraal van het Wad of Beerenburg chocoladetruffels...
Biertje voor onderweg
Nadat je het water bent overgestoken, ga je rechtsaf langs de Diepswal. Bij stadsbierbrouwerij Bonifatius 754 kun je lokale biertjes scoren om in je fietstas mee te nemen voor onderweg. In de kloostertijd telde Dokkum maar liefst negentien brouwerijen! Gelukkig wordt de traditie langzamerhand weer opgepakt.
Friese Woudboontjes
Ga in…
Een culinaire fietsroute van 55 km over de vruchtbare Waddenklei boven Dokkum. Geniet van de heerlijke producten die ambachtsmensen met liefde voor je maken!
Gemakkelijk navigeren?
Bekijk deze route in Google Maps.
Zoet in het centrum
Je parkeert net buiten het centrum van Dokkum en fietst dan in noordelijke richting. Na enkele minuten maak je al een eerste stop bij IJssalon W'iis aan De Zijl. Hier wordt ambachtelijk ijs van melk uit de regio gemaakt. Ook kun je karamelbonbons inslaan met zeekraal van het Wad of Beerenburg chocoladetruffels...
Biertje voor onderweg
Nadat je het water bent overgestoken, ga je rechtsaf langs de Diepswal. Bij stadsbierbrouwerij Bonifatius 754 kun je lokale biertjes scoren om in je fietstas mee te nemen voor onderweg. In de kloostertijd telde Dokkum maar liefst negentien brouwerijen! Gelukkig wordt de traditie langzamerhand weer opgepakt.
Friese Woudboontjes
Ga in oostelijke richting de stad uit, neem het oude jaagpad langs de Dokkumer Ee. In het dorpje Ee stop je bij streekwinkel It Aldemolkfabriek. Daar waar vroeger een melkfabriek stond, vind je nu een winkeltje waar je o.a. Friese Woudboontjes (een boon zoals je nog nooit eerder hebt geproefd), uien en de lekkerste koolzaadolie kunt kopen.
Bio groente en fruit
In het volgende dorpje Engwierum vind je maar liefst twee culinaire hotspots. Daar bevinden zich namelijk zorgboerderij Timpelsteed en fruitbedrijf De Lauwershof. Beide bedrijven kweken biologische groente en fruit. Je kunt er een rondwandeling maken door de groentetuin en tussen de fruitbomen. Er staan verschillende bankjes om uit te rusten van je fietstocht.
Het zwarte goud
Langs het Lauwersmeer fiets je richting het noorden. Even boven Anjum kun je vlees rechtstreeks bij de boer kopen, hiervoor moet je wel even van de route langs de Alddyk afwijken. Een kudde zwarte Frisian Angus koeien graast hier - met hun kalfjes - in een natuurgebied. In de boerderijwinkel is niet alleen rundvlees, maar zijn ook andere streekproducten te koop.
Oude garnalenfabriek
Vervolg je route naar Paesens-Moddergat, waar een monument herinnert aan de ramp in 1883 die zowat alle mannen uit het dorp het leven kostte. Bij het verlaten van het dorp zie je het laatst overgebleven garnalenfabriekje van Nederland in de bocht staan. Zo'n 20 jaar lang werden hier garnalen gedroogd, tegenwoordig is het een locatie voor lezingen, diners en concerten.
Aardappelen to go
Je passeert percelen vol pootaardappelen; een belangrijk Nederlands export product. Een aantal Bildtse boeren heeft een levensgroot familieportret op hun schuurdeuren opgehangen. Tussen Wierum en Hantumhuizen kom je de foto van Hans van Kuiken en zijn zoon tegen. Sommige boeren verkopen ook aardappelen langs de weg, wel lastig meenemen op de fiets...
Geiten en koeien
Via stokoude dorpjes die vroeger aan de Waddenzee lagen, fiets je door naar Sybrandahûs. Hier bevindt zich een geitenboerderij die je vast wilt bezoeken om er een smakelijk stukje Hooidammer geitenkaas te kopen. Waarschijnlijk zie je de grote witte geiten in het weiland rondom de boerderij grazen. Ook in Sybrandahûs verkrijgbaar: de heerlijk romige zuivelproducten van ZUCO!
De waard die op je wacht
Hierna is het nog maar een klein eindje fietsen naar de Markt in Dokkum. Daar wacht De Waard van Dokkum op je, als je tenminste gereserveerd hebt. Hier is het genieten van de beste biologische producten uit Noordoost Friesland, sommige leveranciers ben je onderweg al tegengekomen. En mocht het laat worden... er is vast nog wel een kamer vrij in het gastvrije Dokkum!
Op zoek naar meer lekkere adresjes in het Waddengebied? Kijk op Smaak van de Wadden.
Ijssalon en patisserie W’iis gevestigd in het centrum van Dokkum, maakt ambachtelijk ijs van melk uit de regio. Daarnaast koop je er bonbons met zeekraal van het Wad en de Beerenburg chocoladetruffel.
De geschiedenis van het Dokkumer bier begint al in de vroege middeleeuwen. Na de dood in 754 van Bonifatius brouwden de monniken van de net gestichte Bonifatiusabdij op de Markt het Dokkumer bier.
De producten van eigen teelt worden aangevuld met producten van andere producenten uit de streek. Zo hebben we zat om van te genieten!
Timpelsteed ligt op bijna 60 hectare grond. Hierop teelt het bedrijf biologische groentes zoals zaaiuien, winterpeen en pompoenen. Het ‘rust’gewas gras/klaver wordt deels aan biologische veehouders verkocht. Ook hebben ze een kas voor zomergroentes.
De Lauwershof is een klein biologisch fruitbedrijf nabij het Lauwersmeer. Je kunt er terecht voor streekproducten als duindoorn, aardbeien, kersen, pruimen, frambozen, rode bessen, kruisbessen, zwarte bessen, bramen, appels en peren.
De kudde van Frisian Angus bestaat uit 130 zwarte Aberdeen Angus runderen. De dieren weiden tot ver in oktober in een natuurgebied. De grote variatie aan kruiden en grassen vormen daar een uitgebalanceerde maaltijd voor de dieren.
Augustus 2018, het is bloedheet. Bij de boerderij van Hans van Kuiken is het een drukte van jewelste. Trekkers rijden af en aan. Het is oogsttijd en 2400 ton pootaardappelen moeten van het land. Hans maakt lange dagen.
Geitenboerderij De Vries aan de Dokkumer Ee.
In ons restaurant staat de Italiaanse keuken centraal waarbij we lokale Friese producten gebruiken om de authentieke smaken van Napels naar uw bord te brengen.