Texel is een schapeneiland en het wereld beroemde schapenras is Texelaar. Texelaar wordt gehouden voor vier doelen: wol, vlees, melk en het landschap. De trots van Texel begraast de dijken, polder en natuurgebieden én de tuunwallen.
De Hoge Kamp is een schapenbedrijf met ruim 300 Texelse schapen. Uitgangspunten in de schapenhouderij zijn het agrarisch natuur- en weidevogelbeheer. Het lamsvlees en andere producten en souvenirs worden verkocht in de boerderij winkel.
Bij Kaasboerderij Wezenspyk vind je het schapenmuseum.
Hier koop je echt Texels Lamsvlees. Bezoek deze supermarkt met heel veel lokale producten, voor toeristen een ervaring op zich. De chefs van de diverse restaurants en andere culinaire specialisten kopen graag goed lamsvlees wat is opgegroeid op het Wadden
Bij Jef is al sinds 2009 hét Michelinsterrestaurant van Texel. Chefkok Jef Schuur haalt zijn inspiratie uit binnen- en buitenland en kookt vooral met lokale ingrediënten. Bij Jef staat al enige jaren in de Lekker500, in 2023 op plaats 21.
Verblijf in dit heerlijke hotel met het strand én het dorp De Koog op loopafstand. Maar ook in het hotel is het heerlijk vertoeven.
Op zoek naar een fijne plek voor je verblijf op Texel? Dichtbij het strand, de duinen en het centrum van De Koog staan de vakantiehuizen van De Leeuwerik. Met eigen bakkerij en duintuin met inheemse beplanting maakt het Texel gevoel compleet.
Bij restaurant Gusta houden ze de combinaties simpel om zo elk ingrediënt volledig tot zijn recht te laten komen. Het gaat om een pure keuken met zuivere smaken, vers van het eigen land in het restaurant.
De Slufter is het enige gebied in Nederland waar de zee ongehinderd kan binnenstromen. Bij hoog water overstromen de kreken in het gebied en loopt De Slufter vol.
Het vogelinformatiecentrum bied vele soorten vogelexcursies en vogelsafari’s aan. Bijna alles is mogelijk. Tijdens de excursies bezoek je de meest vogelrijke gebieden op Texel.
Op de mooie locatie aan de oostkust, kijkend vanaf de Waddendijk naar het Werelderfgoed ligt het Hotel met ook een bungalowpark. Je kunt een culinaire ontdekkingstocht doen met op de eerste avond van je dag kun je Texel verkennen op een van onze fietsen.
Echt Texelse stilte: Geluid van vogels. De geur van de Waddenzee, op nog geen twintig meter van het hotel. De stil malende wieken van de molen temidden van natuurgebied De Bol. Bij Prins Hendrik maken we u deelgenoot van de rust.
Bij het Kook Atelier op Texel staat lokale gastronomie centraal. Geïnspireerd op de seizoenen, wat Texel hen biedt met extra aandacht voor groenten. Het vlees, de vis, schelp en schaaldieren die zij serveren zijn duurzaam, verantwoord en van dichtbij.
Lamsvlees, ruwe wol en breiwol van eigen dieren. Eieren van hun witte kippen in het kraampje op het erf.
Heerlijke handgemaakte chocolade bonbons, Texel repen, luxe Premium bonbons, truffels en meer. Dagelijks vers bereid met Texelse schapenmelk. De smaak van schapenmelk verschilt niet van koeienmelk, maar is een stuk minder vet.
Eigenaren Heere en Ute Oosterhaven serveren het Texels lam van Boerderij Hoogvliet en het uitstekende rundvlees van op Texel geweide koeien. Aanschuiven voor de openhaard of op het gezellige terras midden in het dorp Oosterend tegenover de oudste kerk van
Nieuw is de boerderijcamping. Kamperen met een luxe randje door het gloednieuwe en moderne toiletgebouw met warme douches en vloerverwarming. Er zijn zowel binnen als buiten afwas plekken.
In de Waal staat het museum Waelstee, in een authentieke stoplboerderij te zien hoe men meer dan 100 jaar geleden woonde en werkte. Hoe men melk verwerkte, kaas- en boter maakte. Wanneer de
De Texelse schapenboeren zijn belangrijk voor de levering van de wol voor de beroemde Texeler dekbedden, matrassentoppers, kussens en nog veel meer. De wol is warm in de winter en koel in de zomer.
Ons schapenbedrijf is gelegen in het oeroude Hoge-Berggebied op Texel. Wij werken hier met respect voor mens, dier en omgeving. Onze kudde bestaat uit 500 ooien.
Texelsvilt werkt met o.a. ruwe Texelse schapenwol. Op ambachtelijke wijze vervilten wij de wol tot prachtige vachten, kleden en kussens.
In 1988 is het familiebedrijf Noordkroon op Texel begonnen als schapenboerderij. Ieder jaar werden de schapen in de vroege zomer geschoren. Het wolvet uit de schapenvachten maakte in deze tijd de handen altijd heerlijk zacht.
Geniet in Het Schoutenhuys van ‘Gerechies van de Schout’. Veertien verschillende kleine gerechtjes, elk gerecht anders en verrassend. De bereiding gebeurt altijd met verse producten en bij voorkeur met Texelse producten.
Peter en Jose Haker zijn de leveranciers van Echt Texels Lamsvlees. Met lokale boeren werkt hij samen. Het vlees wordt op Texel geslacht en bij Peter zelf verwerkt. Ook bijzonder rundvlees, Gallowayvlees.