Deze fietsroute laat je het landschap en voedsel in de omgeving van Dokkum en omgeving ervaren. Van boerderijwinkels tot horeca, afgewisseld met de mooiste landschappelijke en culturele plekjes.
In ons restaurant staat de Italiaanse keuken centraal waarbij we lokale Friese producten gebruiken om de authentieke smaken van Napels naar uw bord te brengen.
De geschiedenis van het Dokkumer bier begint al in de vroege middeleeuwen. Na de dood in 754 van Bonifatius brouwden de monniken van de net gestichte Bonifatiusabdij op de Markt het Dokkumer bier.
De monumentale 'IJsherberg' in Dokkum bood vroeger opvang voor mensen die te laat binnen de stadspoorten waren. Schaatsers konden vroeger (in de 18e eeuw) hier wat eten en drinken halen. Nu is het een restaurant
De producten van eigen teelt worden aangevuld met producten van andere producenten uit de streek. Zo hebben we zat om van te genieten!
Timpelsteed ligt op bijna 60 hectare grond. Hierop teelt het bedrijf biologische groentes zoals zaaiuien, winterpeen en pompoenen. Het ‘rust’gewas gras/klaver wordt deels aan biologische veehouders verkocht. Ook hebben ze een kas voor zomergroentes.
De Lauwershof is een klein biologisch fruitbedrijf nabij het Lauwersmeer. Je kunt er terecht voor streekproducten als duindoorn, aardbeien, kersen, pruimen, frambozen, rode bessen, kruisbessen, zwarte bessen, bramen, appels en peren.
Veel steltlopers en eenden. Interessante plek.
Geniet niet alleen van regionale specialiteiten en klassiekers, met uitzicht op de idyllische jacthaven van Oostmahorn
Wad Oars staat voor een aangenaam andere manier van overnachten, eten en beleven.
Al vier generaties slachten de Hoekstra's zelf. Al het vlees in de winkel komt uit de streek. De worst, spek en ham roken ze zelf. Hun slagerij is dan ook al meer dan een eeuw een begrip in de wijde omgeving.
De kudde van Frisian Angus bestaat uit 130 zwarte Aberdeen Angus runderen. De dieren weiden tot ver in oktober in een natuurgebied. De grote variatie aan kruiden en grassen vormen daar een uitgebalanceerde maaltijd voor de dieren.
Bij ons kun je, vanuit Paesens-Moddergat, alle dagen wadlopen of een waddenexcursie meemaken! Ook kun je dit combineren met ‘eten uit de zee’. Tijdens de activiteiten vertellen we over de natuur en geschiedenis van het waddengebied.
Yke Muoi is een gelegenheid waar men koffie en thee kan drinken. Als je binnen komt is er een gevoel van herkenning. Een traditioneel huiskamergevoel maar met faciliteiten van nu.
De vissersvrouw, ze wachtte tevergeefs... Het beeld ter nagedachtenis aan de Vissersramp van Moddergat.
Museum 't Fiskershúske verzamelt en exposeert voorwerpen en bescheiden die betrekking hebben op de oude kustvisserij en het leven van de bewoners van het dubbeldorp Paesens-Moddergat.
De Vissersramp van 1893 herdacht
Het dorp Wierum wil samen met Sense of place de vervallen pier (hoofd) weer beleefbaar maken samen met natuurontwikkeling en het herstel van de kwelders. Het project heet Kromme Horne, meer info in het eetcafé De Kalkman.
In Ternaard ligt het biologisch-dynamisch gemengde bedrijf van de familie Engels. Gemengd wil zeggen dat er zowel vleeskoeien worden gehouden, als vollegronds groenten worden geteeld. De koeien zijn van het Gasconne-ras.
Het schapenhouderijbedrijf telt circa 130 BoerenTexelaar fokooien en wordt gerund door Klaaske de Groot en haar partner. Het is een familiebedrijf wat oorspronkelijk vanuit de veehandel is ontstaan.
Je verwacht het niet, maar midden in het Friese land, in Hantum, staat een Tibetaans-Boeddhistische tempel, een stoepa. Volgens de overlevering moet hij de regio geluk brengen en zelfs de wereldvrede dichterbij brengen.
Er even tussenuit, middenin Friese Waddenkust. Overnacht met je familie of vrienden in Koetshuis de Hoop en geniet van een adembenemend uitzicht over de uitgerekte groene weilanden.
Lekker rond struinen tussen de bloemen, een veldboeket plukken en een bakje doen, even helemaal niks. Alleen maar genieten. Het kan allemaal.