Bekijk alle 4 foto's
De eerste etappe van de fietstocht voert je van de borg in Uithuizen naar het Wad. Fiets langs de dijk en geniet van de vele (trek)vogels die rusten en dineren langs de kust. Via typische wierdendorpen fiets je naar het gezellige stadje Appingedam.
Deze route is onderdeel van de microavonturen in Groningen van Paulien van der Werf van Outdoor Inspiratie. Kijk op visitwadden.nl/paulieningroningen voor het hele verhaal en alle routes!
't Schathoes Menkemaborg is een uitgelezen plek om even te ontsnappen aan de drukte van alledag. Omgeven door rust en bijzonder Gronings cultuurgoed. Een Groninger Borg uit de 18e eeuw.
De molen, die geregistreerd staat onder de oorspronkelijke naam De Liefde, werd in 1963, tijdens herstelwerkzaamheden, door de toenmalige eigenaar en molenaar Jan Smid hernoemd in "Jonge Jan", naar zijn kleinkind.
In de voormalige sluiswachterswoning van Noordpolderzijl, gelegen aan de voet van de zeedijk, is sinds jaar en dag het nostalgisch bruin café ’t Zielhoes gevestigd.
Het uitzicht vanaf een dijk is vrijwel altijd de moeite waard. Maar deze plek heeft nog iets extra’s: wie hem in noordelijke richting bewandelt komt namelijk op het noordelijkste punt van het Groninger vasteland.
Een kwekerij met een kijktuin voorzien van diverse grassen gecombineerd met vaste planten. Aan de Dijk is een kwekerij met een kijktuin. Daarin staan vele voor Nederland interessante grassen gecombineerd met vaste planten.
Samen met de dertiende-eeuwse kerk vormt molen Ceres een groot deel van het beschermde dorpsgezicht van Spijk. Lange tijd telde het dorp zelfs twee molens – ze stonden naast elkaar.
Midden in het Noord-Groningse dorp Godlinze staat de romanogotische Pancratiuskerk. Een kerk waar door de jaren heen veel veranderd is, maar nog steeds vol karakter zit.
Hotel Landgoed Ekenstein bestaat al sinds de familie Eeck in 1648 een landhuis en boerderij liet bouwen aan het Damsterdiep.
Dwalend door Appingedam ontdek je merkwaardige uitbouwsels aan een aantal historische panden. Hangende keukens boven het water, dé oplossing toen de pakhuizen in het verleden de huidige woonfunctie kregen.
Knooppunt 65 Uithuizen
Knooppunt 61 Noordpolderzijl
De sluis van Noordpolderzijl werd in 1811 in de dijk geplaatst. In 1981 werd het gemaal gebouwd en werden de sluis en de sluiswachter overbodig. De voormalige sluiswachterwoning, het Zielhoes, is nu een gezellig woonkamer restaurant.
Vanaf de dijk heb je uitzicht op de kleinste zeehaven van Nederland, en de omliggende kwelder. Je kunt een wandeling maken langs de houten routepalen in de kwelder. De gemalen langs de route zijn voorzien van vispassages om trekvissen die voor hun overleving en voortplanting afhankelijk zijn van zowel zoet als zout water, door te laten. Met behulp van een zoetwater lokstroom weten de vissen precies waar ze moeten zijn, waarna ze via een speciale kamer of borstels naar de andere kant van het gemaal gebracht worden.
Knooppunt 68 De Ruidhorn
Langs het binnendijkse natuurgebied de Ruidhorn staan drie (roestbruine) vogelkijkschermen, waarvoor je even een klein stukje van de route moet. Het beste moment om hier vogels te kijken is als het vloed wordt. Grote groepen vogels kunnen niet langer eten op het wad en strijken hier neer om te rusten.
Knooppunt 69 De Noordkaap
Net voor knooppunt 69 zie je drie pilaren op de dijk. Ga in dit kunstwerk staan, en je bevind je op het noordelijkste stuk Nederlands vasteland.
Naast het kunstwerk staat een monument voor overledenen van de Royal Air Force uit de tweede wereldoorlog.
Knooppunt 17 Spijk
Spijk is een typisch voorbeeld van een radiair wierdendorp. De kerk staat op een eiland in de gracht. Aan de rond lopende weg staan huizen met hun voorgevels naar de kerk, terwijl het boerenbedrijf uitsteekt richting de velden. De molen in Spijk is een koren-pelmolen. Slechts 33 van de 272 pelmolens die ooit in Groningen stonden zijn bewaard gebleven, en deze is extra speciaal omdat hij een houten i.p.v. een stenen onderbouw heeft.
Knooppunt 14 Godlinze
Ook Godlinze is een radiair wierdendorp. Fiets een eindje richting knooppunt zes voor de kerk, en dan weer terug naar knooppunt 14 om de route te vervolgen.
Appingedam
Appingedam ontstond zo’n duizend jaar geleden, toen de eerste bewoners op een kruising van waterwegen een dam bouwden. Appingedam stond in verbinding met de zee, wat goed was voor de handel. Bezoek het Museum Stad Appingedam voor een kijkje in het vroegere leven in de stad. Loop of fiets ook zeker door de Solwerderstraat en langs de hangende keukens aan het Damsterdiep en de Nicolaikerk.
Fijne horeca onderweg
Uithuizen:
Schathoes Menkemaborg (in schathuis borg)
Noordpolderzijl:
Café ’t Zielhoes (in sluiswachterswoning)
Krewerd:
Theeschenkerij 'Het Pronkje' (een klein stukje van de route)
Appingedam:
De Basiliek (restaurant in een kerk)
De Doofpot
Aan Tafel Lunch (uitzicht op hangende keukens)
Sfeervol overnachten in de omgeving van Appingedam
Fijn overnachten kan onder andere op Landgoed Ekenstein, in Hotel Het Wapen van Leiden of in Bed & Breakfast De Vijgenhof.