Autoroute Delfzijl - Pocket (noordelijke sector)

47,3 km


Neem alvast een kijkje

Treed in de voetsporen van de bevrijders die zware gevecten hebben moeten leveren voor de zogenaamde Delfzijl- Pocket. Bezoek monumenten, bunkers en andere overblijfselen van deze zware strijd die in april en mei 1945 plaatsvond.Deze route volgt de noordelijke opmarsroute van de Canadezen.

Niemand had gedacht dat het na de bevrijding van de stad Groningen op 16 april 1945 nog ruim twee weken zou duren voordat de hele provincie bevrijd zou zijn. De strijd om de 'Delfzijl Pocket', zoals de Canadezen het gebied noemden waar de Duitse soldaten ingesloten zaten, was langdurig, verbeten en eiste vele slachtoffers.

Dit ga je zien

Startpunt:

Station Delfzijl
J. v.d. Kornputplein 1
9934 EA Delfzijl
Navigeer naar startpunt

Catastrofe aan de Stolderijweg

Het was tegen de morgen van zaterdag 21 april 1945 een beetje begonnen te regenen, maar het fraaie weer herstelde zich. Om Siddeburen heen stonden ongeveer 80 kanonnen. Vrijwel de gehele vrijdagmiddag en avond werd er op Wagenborgen geschoten.

Catastrofe aan de Stolderijweg

De zware strijd voor Wagenborgen

Het bericht van de catatrofe aan de Stolderijweg werd als een schok op het hoofdkwartier ontvangen. Onmiddelijk werd er besloten om keiharde tegenmaatregelen te nemen om de vijand zijn actie te betreuren.

De zware strijd voor Wagenborgen

Langs de spoorlijn

Zondagmorgen 22 april 1945 trokken de Canadese militairen van het The Royal Winnipeg Rifles via de spoorlijn bij Tjamsweer naar de spoorwegovergang.

Langs de spoorlijn

De beschieting van Appingedam

De bebouwde kom van Appingedam was maandagmorgen 23 april 1945 waarschijnlijk rond de klok van tien uur helemaal bevrijd.

De beschieting van Appingedam

Huis en huisgevechten in Holwierde

Na zware huis en huisgevechten tussen de Duitsers en Canadezen in Holwierde, trokken de Duitsers zich terug tot in de buurt van de brug over de Heekt. De brug werd  door de Duitsers op dinsdag 25 april om 6 uur opgeblazen.

Huis en huisgevechten in Holwierde

Batterij Nansum

Het jaar 1942 brengt veel bedrijvigheid in het rustige gehucht Nansum. Ruim 20 kilometer ten westen van de Marinebasis Emden, dus in de buitenste luchtverdedigingsgordel van de Duitse havenplaats Emden lag Nansum.

Batterij Nansum

Batterij Delfzijl

Enkele dagen na de bezetting van Delfzijl in 1940 waren Nederlandse arbeiders en enkele Duitse militairen begonnen met de bouw van barakken onderaan de dijk. Waar tegenwoordig het Eemshotel staat was toen in de Eems een zwembad

Batterij Delfzijl

Het einde van de strijd

Canadese tanks van de “8th New Brunswick Hussars” nemen het station van Delfzijl op 2 mei 1945 na een felle schermutseling in . Veel Duitsers kwamen hierna uit de huizen rondom het station met witte vlaggen om zich over te geven.

Het einde van de strijd

Eindpunt:

Station Delfzijl
J. v.d. Kornputplein 1
9934 EA Delfzijl
Navigeer naar eindpunt

Beschrijving

Startpunt:

Station Delfzijl
J. v.d. Kornputplein 1
9934 EA Delfzijl
Navigeer naar startpunt

Autoroute Delfzijl- Pocket Noordelijke kant

Vertrek Station Delfzijl

  • Linksaf de Stationsweg op, bij de kruising met stoplichten rechtdoor de Oosterveldweg in. Weg rechts blijven vervolgen, aangekomen bij de kruising rechtdoor richting Winschoten (Oosterveldweg).
  • Aangekomen bij de stoplichten rechtdoor richting Wagenborgen Oosterveldweg blijven volgen. Aangekomen bij de rotonde rechtdoor de N991 op richting de brug. Bij de kruising rechtdoor richting Winschoten, N991 blijven vervolgen. Aangekomen bij de rotonde rechtdoor richting Winschoten N992.
  • Aangekomen bij de driesprong rechtsaf de Ideweersterweg in richting Meedhuizen. Aangekomen bij kruising Westerlaan/ Ideweersterweg rechtdoor. Aangekomen bij tweede kruising Geefweersterweg/ Ideweersterweg rechtdoor. Bij derde kruising rechtdoor Opmedenlaan/ Ideweersterweg. Weg aanhouden.
  • Aangekomen bij de kruising Weereweg/ Wilderhofsterweg linksaf. Aan het eind van de Wilderhofsterweg linksaf de Oude Weg in.

Punt 1: aangekomen bij bocht Stolderijweg

  • We blijven de Stolderijweg/ Hoofdweg volgen. 

Punt 2: Stoppen bij het Monument aan de Moushörn. Parkeren kan langs de weg of op de Parkeerplaats WV Sneldienst SN Hoofdweg 53. 

  • Aangekomen bij de driesprong De Wilgen/ Hoofdweg (monument) rechtsaf (rechtdoor) De Hoofdweg blijven volgen. We blijven de Hoofdweg volgen.
  • Hierna Hoofdweg vervolgen. Weg blijven vervolgen. Aangekomen bij de driesprong rechtdoor de Familie Bronsweg in. De Familie Bronsweg gaat over in Tolhek. Aangekomen bij Kruising rechtsaf de Boslaan in. Uitrijden tot eind.
  • Aangekomen bij Kruising linksaf de N362 op richting Delfzijl.
  • Aangekomen bij de Rotonde Driekwart richting Appingedam. N362 aanhouden. De N362 gaat over op de Holeweg N362. Holeweg aanhouden.
  • Aan het eind van de Holeweg bij de driesprong rechtsaf richting Appingedam de N33 op. Hierna afslag rechtsaf, bij de driesprong linksaf de Farmsumerweg op. Bij de rotonde Rechtdoor. Farmsumerweg aanhouden. Bij rotonde rechtsaf de Jans Bronsweg op.
  • Bij rotonde rechtdoor de Jans Bronsweg volgen. Aangekomen bij de rotonde linksaf de N360 op. Bij kruising/ rotonde rechtaf de Jukwerderweg in. Stoppen bij spoorwegovergang.

Punt 3: Stoppen bij de bunkers Spoorwegovergang Jukwerderweg.

  • Hierna terug draaien richting kruising/ rotonde. Aangekomen bij de kruising weer rechtsaf de N360 op.
  • Aangekomen bij de rotonde driekwart (linksaf) de Tjamsweersterweg op. Aan het eind van de weg linksaf de Westersingel op. De Westersingel blijven volgen tot de Bolwerkerbrug.
  • Hierna linksaf over de brug de Jukwerderweg in. De Jukwerderweg gaat over in de Molenstraat. Bij de driesprong gaan we rechtsaf de Bouwmeesterstraat in. Hierna slaan we linksaf de Snelgersmastraat in. We parkeren aan de overkant van de weg.

Punt 4: Wijkstraat. Plaquettes aan de Nicolaikerk en het Raadhuis.

  • Na de lunch vertrekken we weer met de bus richting de Molenstraat, de weg vervolgen. Na de brug slaan we rechtsaf de Westersingel in, de weg loopt over in Bolwerk. Bolwerk blijven volgen. Het Bolwerk gaat over in de Koningstraat. Koningstraat blijven volgen. 
  • De Koningstraat gaat over in de Stationsweg. Volgen tot einde weg. Aan het einde van de Stationsweg slaan we rechtsaf de N360 op. Bij de kruising met stoplichten/ rotonde gaan we linksaf de Fivelweg op. Deze loopt over in de Holwierderweg.
  • Bij de driesprong slaan we rechtsaf de Holwierderweg in, onder het tunneltje door. Aan het eind van de weg slaan we weer linksaf de Holwierderweg in. De Holwierderweg loopt over in de Damsterweg.
  • Bij de driesprong slaan we linksaf de Fivelweg in, waarna we daarna rechtsaf de N33 op gaan richting de Eemshaven. Aangekomen bij de driesprong slaan we rechtsaf de N977 in (richting Eenum). Aangekomen bij de kruising slaan we rechtsaf de Hoofdweg richting Holwierde in.
  • Vervolgens gaan we rechtdoor, we blijven de Hoofdweg volgen. We gaan met de bocht mee naar links. Stoppen bij het monument bij de Gedempte Haven.

Punt 5: Stop bij het monument aan de Gedempte Haven. Parkeren kan op de parkeerplaatsen voor het monument.

  • We slaan bij de driesprong linksaf de Nansumerweg in. Aangekomen bij de driesprong houden we rechts aan Nansumerweg volgen. Aan het eind van de Nansumerweg slaan we linksaf, waarna we daarna gelijk bij de kruising N997 rechtdoor oversteken de Dijkweg in. De Dijkweg blijven we volgen.

Punt 6: Stop bij Batterie Nansum.

  • We draaien we op de Dijkweg en rijden over de Dijkweg terug door Nansum. Aangekomen bij de kruising (N997) gaan we rechtdoor de Nansumerweg in (Links aanhouden) Aangekomen bij de driesprong gaan we rechtdoor Nansumerweg volgen. De Nansumerweg gaat over in de Wierderweg.
  • De Wierderweg blijven we volgen, deze gaat over in de Ossenweg. Aangekomen bij de driesprong gaan we met de weg mee (Europaweg). We blijven de Europaweg volgen tot de rotonde, deze gaan we rechtdoor (Europaweg) hierna blijven we de weg volgen.
  • Bij de Driesprong Europaweg/ Ede Staalstraat slaan we linksaf de Waddenweg in. Deze weg blijven we volgen. We gaan met de bocht mee naar rechts de Kustweg op. We blijven de Kusweg volgen. Voor de spoorwegovergang gaan we linksaf de Zeebadweg in.

Punt 7: Stop bij batterie Delfzijl, bezichtiging bunker Zeeaquarium. 

  • We blijven de Zeebadweg volgen tot aan de dijk. Hierna rijden we de Zeebadweg af tot aan de driesprong waar we weer linksaf slaan de Kustweg op. Aangekomen bij de kruising gaan we rechtsaf de Stationsweg in. We slaan hierna weer rechtsaf richting het centraal station van Delfzijl.

Punt 8: Centraal Station Delfzijl

Einde van de route 

Eindpunt:

Station Delfzijl
J. v.d. Kornputplein 1
9934 EA Delfzijl
Navigeer naar eindpunt

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.