Bekijk alle 4 foto's
Een paar dagen fietsend genieten van Werelderfgoed Waddenzee, rijke cultuurhistorie en de Graanrepubliek
Deze weekendtocht op de fiets is een perfect ‘instapmodel’ voor mensen die overwegen op fietsvakantie te gaan, of gewoon een heerlijk actief weekendje weg willen! Een weekendje fietsen door Groningen, slapen en eten waar je zelf wilt, en na twee of drie dagen en een ervaring rijker terugkomen. Je kan de route op iedere plek langs het tracé starten. Bij de dorpen zijn overal geschikte parkeerplekken te vinden voor de auto. Voor reizigers met de trein zijn Appingedam en Delfzijl prima startlocaties. Voor het vinden van een unieke slaapplaats verwijzen we je naar onze pagina rondom overnachten in het waddengebied, de website van Visit Groningen óf de regionale websites www.eemsdelta.groningen.nl en www.oldambt.groningen.nl. Fietsen kunnen o.a. worden gehuurd in Appingedam, Delfzijl en Winschoten.…
Een paar dagen fietsend genieten van Werelderfgoed Waddenzee, rijke cultuurhistorie en de Graanrepubliek
Deze weekendtocht op de fiets is een perfect ‘instapmodel’ voor mensen die overwegen op fietsvakantie te gaan, of gewoon een heerlijk actief weekendje weg willen! Een weekendje fietsen door Groningen, slapen en eten waar je zelf wilt, en na twee of drie dagen en een ervaring rijker terugkomen. Je kan de route op iedere plek langs het tracé starten. Bij de dorpen zijn overal geschikte parkeerplekken te vinden voor de auto. Voor reizigers met de trein zijn Appingedam en Delfzijl prima startlocaties. Voor het vinden van een unieke slaapplaats verwijzen we je naar onze pagina rondom overnachten in het waddengebied, de website van Visit Groningen óf de regionale websites www.eemsdelta.groningen.nl en www.oldambt.groningen.nl. Fietsen kunnen o.a. worden gehuurd in Appingedam, Delfzijl en Winschoten.
De route schakelt de pareltjes op het Groninger land aan elkaar. Enkele voorbeelden: de hangende keukens van Appingedam, de elfde -eeuwse kerk van Holwierde, het splinternieuwe stadsstrand van Delfzijl, vissersdorp Termunterzijl, Dollard estuarium, de wereldberoemde ´Kiekkaaste´ bij Nieuwe Statenzijl, kuuroord Bad Nieuweschans, het Oldambtmeer en de langste fietsbrug van Europa bij Winschoten! Voor degene die wat dieper in de landschapsgeschiedenis van de Eems-Dollard wil duiken, geven we hier achtergrondinformatie over het landschap en de ontstaansgeschiedenis hierover.
Het gemaal Cremer is aangelegd in de jaren 1930 / 1931, door waterbouwkundige Pieter Geert Cremer. Vanwege de beeldbepalende ligging, de cultuurhistorische waarde, de gaafheid en de bijzondere vormgeving is gemaal Cremer erkend als rijksmonument.
Gemaal Rozema is vernoemd naar Harry Rozema, een waterbouwkundige van het Waterschap Eemszijlvest. Het water wordt via de buizen door de zeedijk geloosd in de Eems. Om de visintrek vanuit de Waddenzee veilig te stellen heeft het gemaal een vispassage.
Bezoekerscentrum Dollard net onder Termunten is dé toegangspoort naar het Dollardgebied. Ontdek alles over dit vrij nieuwe natuurgebied.
De Carel Coenraadpolder is de meest noordoostelijk gelegen polder van Nederland. De prachtige, uitgestrekte omgeving leent zich uitstekend voor een wandel- of fietstocht.
Het grootste deel van Dollard is tegenwoordig beschermd natuurgebied. Achter de Dollarddijk ligt een zilte wereld, waar slik, wadplaten en uitgestrekte kwelders het beeld bepalen.
Riet bij zee is bijzonder. De plant kan namelijk niet tegen zout water. In de Dollard stroomt dan ook geen zout, maar brak water, omdat het zeewater wordt vermengd met zoet rivierwater. Brakke natuur is schaars.
Vogelkijkhut De Kiekkaaste in Nieuwe Statenzijl is de enige vogelkijkhut in Nederland die zich buiten de dijken bevindt.
Vanaf ca. 1800 breidde het areaal akkerland zich enorm uit in het Oldambt. De hoge prijzen voor landbouwproducten indertijd bracht de (heren)boeren welvaart en de kleine veeboerderijen maakten plaats voor grote akkerbouwbedrijven.
Tot 1935 werd de oude remise gebruikt als loods van de Staatsspoorwegen. Toen het gebouw in 1877 werd gebouwd, was er ruimte voor acht locomotieven. Tegenwoordig vult De Graanrepubliek de indrukwekkende hallen: Gronings graan anno nu.
De kerk van Nieuw-Beerta zie je vanuit de verte al staan. Het is een Waterstaatskerk en bijzonder vanwege de verschillende bouwstijlen waarin het gebouwd is.
Halverwege de zestiende eeuw werd in de Westerwoldsche Aa een sluis gebouwd. Op deze strategische plek kwam in 1593, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, een schans te liggen.
In het oosten van Groningen, in het prachtige Oldambt, ligt Landgoed Westerlee. Landgoed Westerlee is gevestigd in een voormalige Heerenboerderij en beschikt over klassieke luxe kamers.
Van alle molens in de provincie Groningen is Molen Edens is de oudste. Hij werd gebouwd in 1763, vermoedelijk eerst als pelmolen waarna hij later werd ingericht als korenmolen.
Welkom bij restaurant Blauwestad, parel aan het Oldambtmeer.
Aan de oostzijde van Blauwestad ligt het natuurgebied Reiderwolde. Op één van de heuvels, in het zuidelijke deel van het natuurgebied, staat een steenrode uitkijktoren van 7,20 meter hoog. Vanuit hier heb je een uitstekend uitzicht over het hele gebied.
Een monumentale boerderij met zelfgemaakte producten en Oldambster streekproducten.
Kom gezellig eten op een unieke locatie bij Restaurant de Basiliek in Appingedam! Laat je verwennen door de chef, die van iedere maaltijd een ware smaakbelevenis maakt, terwijl je intussen van de klassieke omgeving van de Sint Nicolaaskerk geniet.
Dwalend door Appingedam ontdek je merkwaardige uitbouwsels aan een aantal historische panden. Hangende keukens boven het water, dé oplossing toen de pakhuizen in het verleden de huidige woonfunctie kregen.
De 11e eeuwse Stefanuskerk heeft een geschiedenis van vele aanpassingen, is omgeven met de legende van de ‘juffertorens’ en bezit bijzondere sarcofaagdeksels uit de 12e eeuw.
Het MuzeeAquarium: een verrassende belevenis bij de Wadden! Een unieke combinatie van een natuurhistorische en een cultuurhistorische collectie met een aquarium waarin vissen en andere zeedieren van de Wadden- en Noordzee te zien zijn.