Wieringen was vroeger een eiland in de Zuiderzee. Het gebied is door de Afsluitdijk verbonden met Friesland en hoort bij de Noord-Hollandse Waddenkust. Omringt door water ligt het voormalige eiland aan het Amstelmeer, IJselmeer en het Werelderfgoed Waddenzee. Eigenlijk is Wieringen een stevige grote berg. Een rots van stuwwallen, door de zee gevormd. En al is Wieringen, dat ontstond in de ijstijd, geen eiland meer: de Wieringers voelen zich nog steeds eilanders. Niet voor niets ben je niet in Wieringen maar óp Wieringen.
Deze fietsroute neemt je mee het landschap in en langs de lekkerste waddenproducten in het oostelijk deel van Wieringen.
De enige tentoonstelling over de Noormannen in Nederland! Speciaal voor het maken van spreekbeurten zijn informatiepakketten beschikbaar.
De Wieringermeer is een bijzonder gelaagd cultuurgebied, met zowel een jonge als een oude voorgeschiedenis.
Op 17 april 1945, 18 dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, blies de Duitse bezetter de IJsselmeerdijk van de Wieringermeer op met explosieven.
Het jaar nadat de polder was drooggelegd (1931) kwamen inwoners uit het hele land om een dorp te bouwen: Wieringerwerf.
Dit is een natuurcamping. Dus geen ge-rét-te-ke-tét en springkussens maar er gebeurt wél wat. Kleine activiteiten, denk aan een openlucht-toneel (iedereen mag mee doen), thematische performances, exposities, een langste-dag-viering of een silent-disco (alleen hoorbaar voor wie wil).
De inpoldering van de waarden aan de zuidkant van Wieringen kent een lange voorgeschiedenis. Rond 1400 werd dit buitendijks land voor het eerst bedijkt.
Rond de elfde eeuw was het veen rond Wieringen en Texel zo sterk geërodeerd en door stormvloeden weggeslagen dat de beide eilanden ontstonden.
Met een mini-fabriek op eigen erf wordt er melk en room uit de eigen melkbottelarij van boer Reijer gemaakt.
De Wieringer is elke dag van 08.00 tot 19.00 uur geopend. U kunt dan zelf uw producten uitzoeken en betalen. In het weekend staat de ijskoe met schepijs buiten (tenzij de ijskoe elders op een markt staat, dit staat op de Facebookpagina van de Wieringer).
Het bos heeft zijn naam te danken aan de eendenkooi die hier vroeger lag. Tegenwoordig dient het als bos, maar de eenden plas ligt er nog wel. Sinds 2015 wordt het bos onderhouden door vrijwilligers.
Als specialist op het gebied van vers vlees verkoopt Ottens in de slagerij van de Dekamarkt het rundvlees van de boerderij waar sinds 2008 het project "Wieringerweide rundvlees" van start is gegaan.
Chocolaterie Sjokoolaatje is een winkel vol delicatessen van Wieringen en de kop van Noord- Holland. Denk aan zelfgemaakte jam, kaas uit Noord-Holland en natuurlijk chocolade.
De enige bakker op Wieringen, die gelukkig de Jodenkoeken nog steeds onveranderd bakt. Het is een ode aan Edwin Bellis die in 2022 overleed, dat de Helderse bakker het op traditionele wijze de enige en echt Wieringen Jodenkoek bakt.
Bij Uit Eigen Streek kunt u terecht voor heerlijkste Hollandse streekproducten en delicatessen. U vindt bij Uit Eigen Streek een veelheid aan bijzondere geschenken en lekkere smaakmakers uit het hele land, waaronder veel uit Noord-Holland en het Waddengebied.
Vlak achter de dijk bij de Waddenzee, ver weg van alle drukte vindt u recreatiepark Wiringherlant met de sfeer van vroeger en de eisen van nu. Het klassieke vissersdorpje heeft een pittoreske uitstraling. Rust, ruimte en genieten zijn onze sleutelwoorden. Het recreatiepark Wiringherlant bestaat uit recreatievilla’s, recreatiechalets, hotelkamers, trekkershutten, vaste plaatsen en ruime toeristische plaatsen.
Het Wieringer Eilandmuseum “Jan Lont” is een originele Skuurskotboerderij uit 1854. Dit type boerderij vind je uitsluitend op Wieringen. De in de boerderij aanwezige prachtige Harlinger tegelwand met afbeeldingen uit het Oude – en Nieuwe Testament dateert eveneens uit die tijd. Binnen wordt u een blik gegund op het dagelijkse leven en werken van de eilandbewoners van voor de bouw van de Afsluitdijk. Veel aandacht wordt geschonken aan de veeteelt, de wiervisserij en de jacht. Op het erf rond de boerderij ligt de nadruk op de visserij.
De Groot Recreatie biedt u een zee van mogelijkheden aan op het gebied van recreatie. Ga wadlopen, vogels en zeehonden spotten tijdens een rondvaart, wandelen en fietsen over Wieringen, zelf garnalenvissen of overnachten in het Waddenhuus.
Lekker wandelen en fietsen over het prachtige Wieringen. U kunt pauzeren op Stroe, naast het wad bij ‘de Koffiesilo’. Voor een kop koffie of thee met daarbij geserveerd het mooiste uitzicht over het eiland
Vatrop is een mooie plek om vogels te spotten.
Vroeg 12e-eeuwse vestingskerk van tufsteen met crypte. Teschemacherorgel uit 1762. Wisselende exposities en concerten; torenbeklimming met schitterend panorama over de Waddenzee en Wieringen. In de Michaëlskerk van Oosterland zijn wisselende exposities. In de kerk hangen schilderijen en in de crypte van de kerk is beeldend werk te vinden.
Korenmolen De Hoop is waarschijnlijk rond 1654 gebouwd. Sinds 2015 is de molen weer maalvaardig en draait wekelijks dankzij de inzet van vrijwilligers.
Bij Den Oever is in de haven, aan de voet van de Afsluitdijk, een fraaie uitkijktoren gebouwd. Dit Waddenbelevingspunt geeft een uniek uitzicht over het Waddenzee UNESCO Werelderfgoed en natuurgebied 't Oeverse Schor en de Leidam.
Bent u een visliefhebber? En kan de vis u niet vers genoeg zijn? Kom dan naar de ZeeVerse Vismarkt in Den Oever, iedere zaterdagochtend.
De Voorstraat was ooit een drukke en goed gevarieerde winkelstraat er waren bakkers, slagers en groenteboeren en kruidenierswinkels. Nu is alleen de slager er nog, die gelukkig, om toch te zorgen voor aanbod in de straat wat groente en zuivel verkoopt.
Oude vuurtoren en uitkijkend op de Oostkade.
Palingrokerij Kay - Den Oever is een mobiele palingrokerij met een 5-sterren status. De paling komt uit eigen vangst, IJsselmeer of zelfs uit Ierland. Voor de lekkerbekken is er ook gerookte zalm en makreel. In het seizoen wordt eigen paling gevangen op de Waddenzee, je kunt de fuiken zien staan als je bij het Monument de zee op kijkt! Kom een keer kijken, je bent van harte welkom.
De enige tentoonstelling over de Noormannen in Nederland! Speciaal voor het maken van spreekbeurten zijn informatiepakketten beschikbaar.