“ Het is een onverwachte ontdekking voor diegene die de plotseling opdoemende waddijk in het plaatsje Paesens-Moddergat beklimt. ”
Ruben Smit
Beleving: Weergaloos uitzicht, mosselbanken, eilandgevoel, hoogwatervluchtplaats en ruige kwelders
Beheerder: It Fryske Gea
Logistiek: Het is een onverwachte ontdekking voor diegene die de plotseling opdoemende Waddijk in het plaatsje Paesens-Moddergat beklimt. Een geweldig uitzicht strekt zich uit in noordelijke richting over het waddengebied. Vanaf de Achterwei (bij het wadloopcentrum) loopt een trap de dijk op en vanaf daar kom je op de dijk met de daarachter liggende strekdam. Loop je deze dam helemaal af dan loop je door een ruig kwelder gebied met uitzicht op het wad. Dankzij een extreem zware storm ontstond aan de rand van de dorpen Peasens en Moddergat een natuurgebied van grote waarde. Het beukende water sloeg in 1973 een gat in de zomerdijk. Het gat dichten was te duur en hierdoor kreeg de Waddenzee vrij spel in het noordelijke deel van de polder. Zo ontstond dit bijzondere natuurgebied (de Peazemerlannen) met kwelder en zomerpolder.
Locatie: Lopende over de strekdam kun je bij laagwater her en der donkere plekken zien liggen. Dit zijn mossel en oesterbanken die bij laag water (gedeeltelijk) droogvallen. Het is een aanrader om een mosselbank van dichtbij te kunnen zien. Dan begrijp je meteen dat dit de hotspots van biodiversiteit in de Waddenzee zijn. Overal bewegen krabbetjes, in ondiepe poeltjes krioelt het van de dikkopjes (visjes) en overal zijn scholeksters, zilvermeeuwen, lepelaars en andere steltlopers op zoek naar een maaltje. Op de mosselen zitten alikruiken (slakken) en wie gelukt heeft ziet (slib)anemonen. Het is ongeveer een paar honderd meter lopen naar de dichtstbijzijnde mosselbank. Doe stevige laarzen aan en neem een stok mee om het wad te prikken zodat je kunt peilen of het wad niet te slikkig is. Als je het niet vertrouwt kun je een excursie boeken bij het Wadloopcentrum. Vanaf de strekdam zijn bij hoog water grote groepen vogels te zien. Vooral steltlopers die deze hoge kwelder gebruiken als hoogwatervluchtplaats. Op het verste punt van de strekdam ervaar je het gevoel alleen op de wereld te zijn. Een echt Waddeneiland gevoel aan de vaste wal. Let op de roofvogels als slechtvalk, ruigpootbuizerd en velduil (in de winter) en bruine kiekendief die hier vaak jagen. Ook is de kwelder in de winter een prima plek om strandleeuweriken te zien.
Beste tijd: Bij laag water kun je door het hele jaar door de mosselbanken bekijken waarbij het meeste leven te zien is in de periode van juni t/m oktober. De vogels zijn vooral in de trektijd (mei en september) in grote getallen aanwezig en vooral bij een extreem hoog tij kun je hier soms enorme aantallen wulpen (soms meer dan duizenden) zien.
Fotografie: Voor het leven op de mosselbanken is een macrolens fijn om het micro leven vast te kunnen leggen. Voor de vogels is een telelens (vanaf 300 mm) een must om goed beeld te kunnen maken.
Horeca: In Paesens-Moddergat kun je horecagelegenheden vinden.
In de Buurt: Een echte aanrader is om in westelijke richting te fietsen, wandelen of met de auto te rijden naar het schilderachtige plaatsje Wierum (3 km). Dit plaatsje is vanwege zijn kerk die pal achter de Waddijk ligt een veel gebruikt decor bij diverse film en tv-producties. Bezoek dan ook even de kwelder die van dichtbij lijkt op een klif. De kwelder slaat hier af door de kracht van de zee waardoor steile randen zijn ontstaan. Je kunt hier een hele geschiedenis van de Waddenzee zien door het bodemprofiel dan bloot ligt. Schelpbanken, zand en klei afzettingen wisselen zich af van onder tot boven op in het profiel behorende bij verschillende (geologische) perioden in de Waddenzee. Boven op de ‘kliffen’ broeden scholeksters en visdieven.
Ook de Bantpolder is in oostelijke richting een bezoek waard vanwege zijn weidevogels en grote aantallen (brand)ganzen.
Fauna: Veel soorten steltlopers, roofvogels en op en rondom de mossel-en oesterbanken veel micro leven van visjes, krabben, en schelpdieren.
Flora: Fraaie kweldervegetatie tussen de strekdammen.