Vaartocht vol vissersverhalen - outdoor pilot WEC

Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Lauwersoog

Wat gebeurt er allemaal in de haven van Lauwersoog? Wat maakt de haven zo levendig? En hoe zit het met de visserij; was die hier altijd al? Stap aan boord van de voormalige viskotter de ZK9 Antonia en vaar mee op de verhalen over de haven, visserij en gen...

Wat gebeurt er allemaal in de haven van Lauwersoog? Wat maakt de haven zo levendig? En hoe zit het met de visserij; was die hier altijd al? Stap aan boord van de voormalige viskotter de ZK9 Antonia en vaar mee op de verhalen over de haven, visserij en generaties vissersfamilies.

Het verhaal van de visserijhaven van Lauwersoog begint in 1969. Het werkeiland dat hier werd aangelegd voor de ontwikkeling van de Lauwerszeedijk is na de bouw van de dijk getransformeerd tot haven. De vissersdorpen aan de boorden van de voormalige Lauwerszee verloren hierdoor hun functie, de vloot werd verplaatst naar de nieuwe Visserijhaven Lauwersoog. Tijdens de rondvaart door de haven krijg je een inkijkje in hoe de haven er destijds uitzag, welke bedrijvigheid er nu is en welke vis er voornamelijk aan wal werd en wordt gebracht.

We gaan de Waddenzee op en varen een stukje langs de Lauwersdijk met sluizencomplex die nu de scheidslijn vormt tussen het zoute water van de Waddenzee en zoete water van Nationaal Park Lauwersmeer. Van de bemanning aan boord, telgen uit eeuwenoude vissersfamilies, leren we meer over hoe de vissersfamilies zich staande hebben weten te houden toen Zoutkamp en Dokkumer Nieuwe Zijlen ‘ineens’ geen visserijhaven meer waren.

Een ding is zeker: het ambacht visser is blijven bestaan. Tijdens de tocht wordt er dan ook (kort) gevist, op educatieve wijze. Schipper Eppo Lukkien laat zien hoe sleepnetvissen in zijn werk gaat en welke vis er in de Waddenzee zit. Hij vertelt hoe er met respect voor het kwetsbare ecosysteem van de Waddenzee gevist kan worden en met methoden die bijvangst minimaliseren.

Wanneer:
t/m 15 augustus
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Vaartocht vol vissersverhalen - outdoor pilot WEC

Haven 2
9976 VN Lauwersoog
Plan je route

vanaf jouw locatie

Boek je tocht


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.