Veel dieren laten zich pas zien in de nacht. Zo ook de 2.400 soorten nachtvlinders die in Nederland voorkomen. Deze vlinders zie je niet vaak en er zitten hele speciale soorten tussen. Leuk dus om er op uit te gaan en deze vlinders een keer te spotten.
Nachtvlinders kunnen op een aantal manieren gelokt worden. Met licht en een laken én met een stroopmengsel. Op de website van de Vlinderstichting vind je alle methoden in detail beschreven, net zoals de verschillende soorten nachtvlinders en nog veel meer.
Eén keer per jaar organiseert de Vlinderstichting de nationale nachtvlindernacht en dan worden de nachtvlinders ook geteld. Dit is een ideale gelegenheid om deze activiteit zelf aan te bieden. Voor nachtvlinderwandelingen kun je ook terecht bij IVN en Staatsbosbeheer. Bekijk hun websites ter inspiratie.
Vogels herkennen
De Waddenzee is een paradijs voor veel dieren en in het bijzonder voor veel verschillende vogelsoorten. Vooral in de vroege ochtend als het nog schemerig is hoor je de vogels ontwaken. Ga op pad als de zon opkomt om vogels te spotten tijdens een zogenaamde Vroege Vogelswandeling. Kijk ter inspiratie op de website van Vroege Vogelswandeling en lees je hoe dit soort wandelingen worden georganiseerd in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een hulpmiddel bij het spotten is de uitgebreide vogelgids op de website van de Vogelbescherming.
Voor het herkennen van vogelgeluiden kan je verschillende apps gebruiken:
Maak het nog leuker en neem een vogelkenner mee die je meer kan vertellen over alle geluiden die te horen zijn. Welke vogel hoort bij welk geluid?
Op zoek naar uilen
Wanneer je op zoek gaat naar uilen zul je eerst moeten weten welke uilensoorten in de omgeving voorkomen. De bosuil is de meest voorkomende uil in Nederland en leeft in gemengde bossen, parken, boomgaarden, tuinen en zelfs in sommige steden. De kerkuil leeft vooral in kleinschalig boerenland en op boerenerven. Een ideale plek voor een lekker muisje! Zowel de op de website van Vogelbescherming Nederland als op de website van Stichting Kerkuilen Werkgroep Nederland vind je veel interessante informatie en ook lesmateriaal. Een nachtelijke wandeling met een vogelgids is een echte aanrader.
Je kunt de inhoud niet bekijken omdat je nog geen cookies hebt geaccepteerd. Klik op de knop hieronder om de cookies alsnog te accepteren.
Vleermuizen komen bijna overal voor. Ze produceren heel hoge geluiden om de weg en voedsel te vinden. Een batdetector kan deze hoge geluiden omvormen tot voor een mens hoorbare geluiden. Het resultaat is een tikkend geroep waaruit een specialist van alles kan afleiden, zoals de soort, het gedrag van de dieren en zelfs wanneer het diertje een prooi verorbert! Toch hoef je geen specialist te zijn om een vleermuizenwandeling te leiden. Algemene achtergrondkennis over vleermuizen volstaat. De website Vleermuisnet helpt je goed op weg.