Welkom bij de Planetenpad audioroute!
Zet je koptelefoon goed op: het linkerdeel van de koptelefoon (met daarop de L) op je linkeroor en het rechterdeel op je rechteroor. Anders kun je gedesoriënteerd raken!
Deze plek, hoe isolaat en levenloos het ook mag lijken, is de bron van alles wat je kent en alles wat je niet kent.
Het is een zee van stenen: twee miljoen rotsen groter dan een kilometer en veel meer rotsen kleiner. Dit is de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. En die rotsen bevatten metalen, maar ook water, stevig ingepakt tussen de andere moleculen.
Tussen de ruimterotsen is heel veel leegte. Maar soms botsen ze tegen elkaar en ontsnapt er één: richting een andere planeet, of zelfs richting de onze. Toen de Aarde net was ontstaan en nog gloeiend heet was, brachten deze ruimterotsen waarschijnlijk water mee.
De hitte van de aarde smolt de rotsen, en het water ontsnapte naar de atmosfeer. Toen de aarde afkoelde begon het te regenen. Dankzij asteroïden is onze planeet waarschijnlijk rijk aan water, een belangrijke bouwsteen voor het leven.
Maar asteroïden brengen niet alleen leven. 65 miljoen jaar geleden ontsnapte een asteroïde uit deze gordel, en kwam recht op de Aarde af. Door de enorme klap ontstond een gigantische tsunami en kwamen zoveel stofdeeltjes in de lucht, dat het jarenlang donker was. Driekwart van het leven op aarde, waaronder de dinosauriërs, stierf uit.
Toch was dit ook een nieuw begin. Het einde van de dinosauriërs bood kansen voor andere levensvormen: de zoogdieren maakten hun opmars. Nu staan we hier als mensen. En sleutelen we aan technologieën die toekomstige asteroïden van koers kunnen veranderen: weg van de Aarde, weg van het noodlot.