Welkom bij de Planetenpad audioroute!
Zet je koptelefoon goed op: het linkerdeel van de koptelefoon (met daarop de L) op je linkeroor en het rechterdeel op je rechteroor. Anders kun je gedesoriënteerd raken!
En dan nu het weerbericht:
Ook vandaag nemen we even een kijkje onder het altijd aanwezige wolkendek van Saturnus. Met een graad of -140°C verwachten we zeker winterse neerslag. Dames en heren met kleine beurs opgelet: het hagelt wederom diamanten. Co2 onder een hoge druk valt hier gewoon uit de lucht. Druk of geen druk, wij raden u sterk af om naar buiten te gaan.
En dan volgt nu een windwaarschuwing: de komende maanden strekt zich een stormfront uit over de gehele omtrek van de planeet. Toch betekent dit niet absolute chaos. Op de polen stromen de wolken constant in de vorm van een zeshoek waarin, hoe kan het ook anders, natuurlijk een orkaan raast.
Voor meer weersinformatie ter voorbereiding van uw bezoek aan Saturnus verwijzen wij u graag door naar de website van de NASA. Onze tip: ga vooral naar de maan Titan en bewonder daar de ringen van Saturnus. Spookachtig schitteren de ringen van deze mysterieuze planeet in het dimme licht van de verre zon.
De ringen zijn resten van een oude maan die aan stukken is gescheurd door de zwaartekracht van Saturnus en is uitgespreid over een oppervlakte van 300.000 km. De hoogte? Slechts 1 km. Als deze wandeling verticaal door de ringen van Saturnus liep dan was je er nu al ruim doorheen geweest
Ja, Saturnus kon best een Maan missen. Hij heeft namelijk de meeste manen van het hele zonnestelsel. De maan Titan is zelfs groter dan Mercurius. Als hij rond de zon had gedraaid in plaats van rond Saturnus, was het een planeet geweest.
Deze maan heeft net als de aarde een atmosfeer waar weersverschijnselen op voorkomen zoals regen en onweer. Ook heeft Titan zeeën, meren en rivieren, maar niet gevuld met water. Nee, het water zou al lang bevroren zijn met temperaturen van ongeveer -185. Nee, het zijn gassen als methaan en ethaan die op Titan verdampen, stromen en weer neervallen. Opgewarmd door vulkanisme en door de wrijving van de zwaartekracht van Saturnus. Hier zorgt de planeet voor eb en vloed in plaats van andersom.