Waddengoud is het keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied. Waddengoud geeft u de garantie dat de producten uit dit gebied afkomstig zijn en op een duurzame wijze zijn gemaakt. De diensten bieden u een unieke ervaring van de Wadden, waarbij een aantal van deze diensten ook producten uit de Waddenregio serveren.
In 1996 is Stichting Waddengroep gestart met promoten en ondersteunen van bedrijven die echte en eerlijke streekproducten uit het waddengebied maken. In 2003 heeft zij het streekkeurmerk Waddengoud opgericht, omdat er behoefte was aan een onafhankelijk keurmerk voor waddenproducten. Sinds 2010 ondersteunt Waddengoud ook ander waddenaanbod dat de waarden en normen van Werelderfgoed Waddenzee nastreeft. Voorbeelden hiervan zijn restaurants, activiteiten, accommodaties, kunst, fotografie en informatievoorziening.
Met de jaren heeft Waddengoud zich ontwikkeld tot een netwerk van zo’n 200 veelal kleinschalige ondernemers die het Werelderfgoed Waddenzee hoog hebben zitten. Deze netwerkfunctie gebruikt Waddengoud om vernieuwende activiteiten en projecten te ontplooien waar het Werelderfgoed behoefte aan heeft.
Het Waddengoud netwerk bestaat uit producenten, restaurants, logiesaccommodaties, activiteiten en kunst & cultuur. Bij al deze ondernemers staan de waddenproducten en waddenbeleving voorop. Ontdek het Waddengoud aanbod.
Stichting Waddengroep is ook eigenaar van het streekmerk Amelands Produkt. Vergelijkbaar met het Waddengoud keurmerk. Alleen dan specifiek voor Ameland. Ook hier gelden richtlijnen voor. De Waddengroep neemt hiervoor de certificering en controles voor haar rekening. Stichting Amelands Produkt doet de uitvoering en promotie van Amelands Produkt.
Ga naar Amelands Produkt
Waddengoud volgt één-op-één de richtlijnen van Streekeigen Producten Nederland (SPN). Dit is het landelijke en overkoepelende orgaan op gebied van echte, eerlijke en duurzame streekproducten in Nederland. SPN heeft het landelijke Erkend Streekproduct keurmerk waar Waddengoud bij is aangesloten. Andere streekkeurmerken in Nederland zijn hier ook lid van, zoals Wâlpyk (Friese Wouden), Echt Veluws Streekproduct, Groene Hart en Zeker Zeeuws.
Wil je meer weten over de richtlijnen, criteria, certificeringsprocedure en werkwijze van Waddengoud? Dan verwijzen we je naar de Waddengoud-richtlijnen (deze volgen nog)
Meer weten over SPN? Kijk eens op www.erkendstreekproduct.nl
Waddengoud is bij vele projecten betrokken (geweest) die betrekking hebben op een duurzame economische ontwikkeling van het waddengebied. Hieronder een 5-tal projecten uitgelicht.
Door de huidige problematiek van klimaatverandering en zeespiegelstijging is het enorm belangrijk dat menselijke activiteit in het waddengebied gebeurt met respect voor deze kwetsbare waddennatuur. Landbouw, veeteelt, productie en handel in de waddenregio die de visie van waddenvoedsel met een minimale voetprint (duurzaam, regionaal, seizoensgebonden) dragen, hebben de toekomst. In dat kader vindt er onderzoek plaats naar de mogelijkheden om de samenwerking tussen het streekkeurmerk Waddengoud en de Waddensea World Heritage organisatie tot stand te brengen. Doel is om het streekkeurmerk te koppelen aan het Waddensea World Heritage logo om op die manier de verbouw, productie, verwerking en handel van duurzame waddenproducten te stimuleren. Een pilot hiervoor vindt plaats in het project Zeker Zilt. Het uiteindelijke streven is om een ‘Waddengoud united for Waddensea World Heritage’ keurmerk tot stand te brengen.
Meer informatie over Werelderfgoed Waddenzee: www.waddensea-worldheritage.org
Om de continuïteit op de lange termijn te waarborgen pleit de Waddengroep zelfs voor één netwerk van duurzame toeristische, horeca en (multifunctionele) agrarische ondernemers rondom Werelderfgoed Waddenzee. Alle initiatieven op gebied van duurzaam waddenondernemerschap dienen één te worden (Ambassadeurschap, Waddengastronomie, Waddengoud etc.). Krachten bundelen lijkt meer dan logisch en geeft naar organisaties, ondernemers, toeristen en bewoners een sterk en eenduidig beeld. Het wordt ook door NHL Stenden geadviseerd naar aanleiding van het onderzoek naar een toekomstbestendige koers van keurmerk Waddengoud en het Waddenzee Werelderfgoed merk.
Stichting Waddengroep werkt samen met NHL Stenden en Visit Wadden in het vestigen van een traditie van Waddengastronomie en Waddenproducten in en rondom Werelderfgoed Waddenzee
Inspiratie voor chefs die meer met waddenproducten willen doen. Ook voor thuiskoks, toeristen en bewoners.
Stichting Waddengroep werkt in het kader van programma Waddengastronomie aan de waddenmarktplaats voor ondernemers.
Kennisbank voor ondernemers op het gebied van waddengastronomie en waddenproducten.
De website van Waddengoud is sinds 1 april 2024 verhuisd naar de website van Visit Wadden. Dit in het kader van de samenwerking tussen St. Waddengroep en Visit Wadden, die uit het programma Waddengastronomie is voortgevloeid. Deze pagina's zijn geschreven door Stichting Waddengroep en de stichting doet ook het beheer van dit Waddengoud-platform. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact op met Stichting Waddengroep.