Sabien Bosman over haar Texel en de lekkerste oesters
Categorieën
Sabien Bosman kwam een aantal jaren geleden terecht op Texel. Met haar eigen cateringbedrijf STAAL Catering kookt ze graag met de lokale producten van het Waddeneiland. Visit Wadden leerde deze bevlogen dame kennen tijdens één van haar culinaire klussen. Wat bleek? Sabien is niet alleen cateraar maar doet nog veel meer op het eiland. Wat dat precies is, laten we haar hoogstpersoonlijk aan je vertellen in haar allereerste gastblog voor Visit Wadden.
Maak kennis met Sabien Bosman!
(leestijd: ongeveer 5 minuten)
Van cateraar tot ambassadeur
"Vier jaar geleden ging ik voor een half jaar naar het meest noordelijke puntje van Schotland om daar een landgoed te beheren en daarnaast zou ik gastvrouw zijn en koken voor de gasten. Het liep anders, dat heb je soms. Twee weken was ik in dubio maar besloot terug te keren naar Nederland. Op de boot naar IJmuiden appte een Texelse vriendin of ik niet een weekje in haar vakantiehuisje wilde komen nadenken. Vier jaar later bivakkeer ik nog steeds op Texel.
Ik blies mijn bedrijf als cateraar nieuw leven in, kookte met zoveel mogelijk Texelse en Wadse producten en had binnen een jaar het predicaat van Waddengoud. Texel bleek een soort goudmijn, wat hier niet allemaal wordt geteeld, gekweekt, gebrouwen, gedroogd, gekneed en gebakken wordt. Op culinair gebied kon ik m’n hart ophalen en er goed mee uit de voeten. Maar naast het culinaire ontdekte ik ook hoe rijk de natuur hier is, hoe divers en zo dichtbij, alles binnen handbereik. Daarom stortte ik me op de (natuur)cursussen die rijkelijk werden én worden aangeboden. Van de Texelse inburgeringscursus, de cursus Gastheer van het Nationaal Park Duinen van Texel, IVN activiteiten tot de Texelse Buitengidsenopleiding."
De kok, de gids en de jutter
"Inmiddels ben ik gids op het Wad, de Schorren en de Noord Slufter en omdat ik (bijna) elke ochtend begin met een uur over het strand banjeren, noem ik mezelf ook jutter. De kok, de gids en de jutter, zo had de titel ook kunnen zijn van dit stukje maar ik wilde het ook over oesters hebben. En dan met name de exoot, de Japanse oester. Het ‘aanspoelen’ van deze oester op Texel is een beetje geholpen. De Nederlandse platte oester had in de jaren 60 erg te lijden onder een oesterziekte en de Zeeuwse kwekers introduceerden daarom de Japanse oester, in de veronderstelling dat deze zich niet zelf zouden voortplanten in onze koude wateren en hun aantal dus in de hand gehouden kon worden. Dat pakte anders uit, vanaf de jaren zeventig vermenigvuldigden ze zich massaal.
Ze zijn vanaf de jaren tachtig ook in de Waddenzee ingevoerd. En nog steeds neemt de hoeveelheid Japanse oesters toe. De meeuwen en scholeksters hebben in de loop der jaren een manier gevonden om ze te kunnen openen, de oesterman raapt ze, opent ze en schenkt er een glas bubbels bij en menig Texels restaurant heeft ze op de kaart."
Zilte veganistische oester
"Hun grillige vorm, afmetingen en vlijmscherpe randen maken ze niet bij iedereen even populair. Door ze even op een hete barbecue leggen, ploppen ze na een paar minuten zo open. Zo zijn ze nog net niet gestold maar juist even kort warm aangezet. Drupje citroen eroverheen, heel fijn. Over aangespoelde oesters wilde ik het hebben en daar horen ook de blauwzwarte fossiele schelpen van de platte oester bij, die raap ik tijdens mijn ochtendwandelingen aan het Noordzeekant van Texel. Soms nog met een parelmoorachtige glans, mooi glad afgesleten en ook met gaatjes van de boorspons erin. Alleen aan de Noordzeekant vind ik deze blauw-zwarte schelpen, soms ook okergele maar nooit witte, die raap ik alleen aan de waddenkant.
De mooiste exemplaren gaan mee naar huis en doen later dienst bij mijn cateringen. Daarmee presenteer ik dan een Zilte veganistische oester: een mooie oesterschelp van het strand, hierin een oesterblaadje leggen, daarop een paar zeebanaantjes, het topje en kleine blaadjes van ijskruid, eetbare bloemetjes. Bijvoorbeeld doorgeschoten bieslook of knoflookbloemetjes, maar ook leuke kleuren zoals korenbloem en goudsbloem zijn prima."
Winactie: win het boek Zilt
Annette van Ruitenburg, Ellen van Straten én Sabien Bosman vertellen je in het boek Zilt alles over de zilte groenten van het waddengebied én hoe je deze zelf kunt verbouwen. Het boek is rijkelijk gevuld met heerlijke recepten en handige tips. Visit Wadden mag drie exemplaren van het boek weggeven, inclusief een zilt zadenpakket om zelf te te gaan telen. Doe mee aan de winactie van Visit Wadden in en wie weet maak jij kans op een exemplaar van Zilt!
Doe mee!-
Smaak van de Wadden
-
Ontdek Texel