Uitgelicht: Atlantikwall Centrum
Categorieën
Dit jaar is het 78 jaar geleden dat de vrede werd getekend. Wat betekende de Tweede Wereldoorlog voor de Wadden? Hoe leef je samen met vijandige soldaten op een eiland? Wat doet het met een stad als het hart door bombardementen wordt verwoest? Hoe reageer je als je achter de dijk een vliegtuig neer ziet storten? Welke rol speelden de bunkers van de Atlantikwall in het verloop van de oorlog?
In 2019 opende het nieuwe Atlantikwall Centrum in Huisduinen bij Den Helder de deuren. Hier komen alle verhalen van de Wadden in de Tweede Wereldoorlog samen. Zoals het verhaal over de aanleg van de Atlantikwall. De ruim 6000 kilometer lange verdedigingslinie, die ook in het waddengebied zorgde voor verwoesting van het landschap en ontwrichting van de samenleving. Vele honderden bewoners werden gedwongen hun huizen te verlaten.
Bijzonder gebouw
Het nieuwe centrum is een bijzonder gebouw. Het is gemaakt in de ruïne van het voormalige Administratiegebouw dat bij een herstelwerkplaats voor geschut hoorde. Over dit gebouw gingen wilde verhalen. In de volksmond werd het ‘Casino’ genoemd en er zouden bacchanalen hebben plaatsgevonden. Na de oorlog stond het lang verwaarloosd in het landschap. In 2009 verbrandde een groot gedeelte van het gebouw nadat jongens een vuurtje hadden gestookt in het lege pand. De oude schil staat er nog steeds. Hierin is een moderne ‘doos’ geplaatst.
Virtuele route
Het Atlantikwall Centrum vertelt het verhaal van de Atlantikwall vanuit drie perspectieven. Dat van de Duitse soldaat en de bewoner van Den Helder, slachtoffer van vele bombardementen. Als bezoeker word je meegenomen in een virtuele tocht langs de Atlantikwall in de Wadden.
Voordelig combiticket
Ben jij nieuwsgierig naar het verhaal van de Wadden in de oorlog? Het Atlantikwall Centrum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Boek nu je tickets. Ben je ook geïnteresseerd in ouder militair erfgoed? Kies dan een combiticket voor het centrum en Fort Kijkduin.
Militair erfgoedroute
Wil je het militaire erfgoed rond Den Helder zonder gids ontdekken? De Napoleonroute laat je in bijna 12 kilometer zien, waarom het Duitse leger zoveel interesse had in Den Helder. Je wandelt in de voetsporen van een van de grootste strategen uit de Europese geschiedenis.
Ontdek de Napoleonroute
-
Verhalen
Ontdek meer over Waddenzee UNESCO Werelderfgoed
-
Waddenkust Noord-Holland