Ameland in oorlogstijd

Categorieën

Ameland was veiliger dan andere plaatsen in Nederland. Vakantiegangers konden eerst zelfs nog gewoon naar het eiland komen. Maar ondertussen vlogen constant vliegtuigen over en werden aangespoelde zeemijnen onschadelijk gemaakt.


Leestijd: ongeveer 2 minuten

Ausweiss

De machtsovername in mei 1940 op Ameland verliep gemoedelijk. De Nederlandse militairen werden simpelweg weggestuurd door de Duitsers. Al snel kwamen de eerste toeristen zelfs alweer naar het eiland. Op 31 mei werd de komst van vakantiegangers alleen bemoeilijkt door een Britse luchtaanval. Die vernietigde de veerboot. Vanaf eind augustus legden de Duitse bezetters het toerisme toch aan banden. Alleen met een Ausweiss, een soort werkvergunning, kon je Ameland nog bezoeken of verlaten.

De Duitsers bouwden op Ameland bunkers om de kust en het luchtruim te verdedigen. Deze bunkers waren onderdeel van de Atlantikwall: de verdedigingslinie van belangrijke strategische plaatsen langs de Europese westkust. De stellingen op Ameland speelden een minder grote rol dan de belangrijke radarposten op Terschelling en Schiermonnikoog. Toch werd het eiland geconfronteerd met de strijd in de lucht en op zee. Op Ameland zelf waren weinig crashes, maar rond het eiland vielen veel slachtoffers. En er spoelden veel lichamen van slachtoffers van de Slag bij Duinkerken op het strand aan.

De inwoners van Ameland konden alleen nog maar met een Ausweis hun eiland verlaten. Duitse militairen en eilanders waren dus aan elkaar overgeleverd. Toch was de sfeer relatief ontspannen. Beide partijen wilden de situatie zo leefbaar mogelijk houden. Ondergronds verzet was er echter wel en bestond vooral uit het huisvesten van onderduikers. Daarnaast werd informatie verzameld. Die werd doorgespeeld aan verzetsgroepen op het vasteland. De Amelanders zagen de Nederlandse vlag al wapperen op de toren van Holwerd toen hun eiland nog bezet was. Mensen begonnen alvast feest te vieren en de Duitse militairen konden toekijken. Volgens ooggetuigen liepen de Duitsers en de feestvierende Amelanders dwars door elkaar heen. Uiteindelijk wilden de Duitsers nog maar één ding: zo snel mogelijk naar huis.

Beleef deze bijzondere geschiedenis in het Bunkermuseum van Ameland. Het museum bevindt zich in een voormalige keukenbunker. Hierin worden persoonlijke verhalen van Amelanders in een indrukwekkend beeldverhaal verteld. Ook zijn er vondsten te zien en is er een gedenkruimte voor oorlogsslachtoffers. Daal de trap af naar deze ondergrondse bunker en kom in een andere, indrukwekkende wereld.

Bezoeken: Bunkermuseum Ameland

Het Bunkermuseum op Ameland is een onbemand museum en is te vinden in de duinen ten Westen van de vuurtoren in Hollum. De bunker, een voormalige keukenbunker, is ingericht als een klein museum. Maak de afdeling en ontdek Ameland in oorlogstijd. 

Dit wil je verder lezen

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.