Tigerstelling: meer dan 100 bunkers
Categorieën
Op 16 mei 1940 kwamen de eerste Duitse militairen naar Terschelling. Eerst maar met veertig man, maar al snel werden dit er ruim twaalfhonderd. Het rood-wit-blauw op de Brandaris werd vervangen door het hakenkruis.
Leestijd: 2 minuten
Tigerstelling
In een korte tijd bouwde het leger Terschelling om tot een aanzienlijke vesting in de Atlantikwall. De mannelijke bevolking van Terschelling was tegen wil en dank nauw betrokken bij de bouw van de verdedigingswerken. De belangrijkste toevoeging was de Tigerstelling, ten oosten van West-Terschelling. Dit complex van in totaal zeven hectare bestond uit meer dan honderd bunkers. Hierin werkten en woonden ruim tweehonderd Duitse soldaten. Het hart van de Tigerstelling was de reusachtige commandobunker ‘Bertha’.
De Duitsers hielden de bewegingen op en boven de Waddenzee en Noordzee vanuit de stelling goed in de gaten. Geallieerde vliegtuigen werden regelmatig uit de lucht geschoten. De gewonden en doden werden naar het eiland gebracht. De bewoners van Terschelling werden daardoor geconfronteerd met de gruwelen van de oorlog. Soms al op zeer jonge leeftijd.
Duitse militairen in huis
De oorlog kwam ook letterlijk de woonkamer van de eilanders binnen. Vooral in de beginfase, toen er nog geen bunkers waren, moesten veel gezinnen Duitse militairen in huis nemen. Ook de meest comfortabele hotels op Terschelling werden verordonneerd onderdak te verlenen aan Duitse officieren.
De Tigerstelling bleef goed bewaard, omdat de gebouwen na de oorlog onder het zand verdwenen. Stichting Bunkerbehoud Terschelling draagt er nu zorg voor. De belangrijkste bunkers zijn ondertussen weer uitgegraven, zodat je er een kijkje in kunt nemen. Boek een rondleiding door deze indrukwekkende stelling. In het bezoekerscentrum dat in de voormalige Kantinebunker is gebouwd, kom je nog meer te weten over de Tigerstelling.
Bezoeken: Tigerstelling Terschelling
Decennialang is de ‘Tigerstelling’ uit de Tweede Wereldoorlog met haar verborgen verhalen vrijwel onzichtbaar gebleven. Het voormalige kantinegebouw is nu omgetoverd tot een boeiende expositie- en ontvangstruimte. Een gids leidt je op ontdekkingstocht door verschillende indrukwekkende bouwwerken. Laat je verrassen!
Dit wil je verder lezen
-
Strijd om de Wadden
-
Terschelling in de oorlog