De duurzame ondernemer: Nienke Dijkstra
Categorieën
“ Ik vind het gewoon heel leuk om samen met andere mensen de wereld mooier te maken. Dat is mijn drijfveer. ”
Het gedrag van de zee als leermeester voor de mens. Tijdens het gesprek met Nienke Dijkstra, duurzaam ondernemer en oprichter van Doe eens Wad wordt het al gauw duidelijk wat de zee voor haar betekent. Maar waar komt die passie voor het water eigenlijk vandaan? En hoe is haar duurzame onderneming tot stand gekomen? In dit interview duikt Visit Wadden samen met Nienke Dijkstra dieper in wat het betekent om duurzaam te ondernemen in het Waddengebied.
Leestijd: ongeveer 5 minuten
Waar komt je passie voor de zee vandaan?
“Die natuur is echt zo verschrikkelijk slim. Die zit zo slim in elkaar. En als je je meer met de natuur verbindt word je zelf eigenlijk ook slimmer. Uiteindelijk hebben we er zelf gewoon belang bij. Die aarde draait wel door, maar wij houden het als mensheid gewoon niet vol als we op deze manier verder gaan.” Nienke maakt al gauw duidelijk dat er wijsheid schuilt in de natuur, en dus in de zee. En dat ze hier zelf als schipper ook wijze lessen uit trekt. “ Ook als ik kijk naar het Tij weet je, dat zit zo slim in elkaar. Zo’n enorme bak water die twee keer per dag verplaatst wordt puur op aantrekkingskracht van de zon en de maan. Dat gaat met een ritme dat wij in ons leven heel weinig meer hebben. Het grappige is, ik heb een tijd gevaren als schipper op een getijdengebied. Dan kom ik op het gegeven moment op laag water en dan moet ik vanzelf rust gaan houden. Ik kan niet verder meer. En ik was een tijd in een gebied zonder getijden en ik was steeds hartstikke moe want ik bleef maar doorvaren. En het tij dat leert je eigenlijk om in een ritme te leven. Zo zitten er gewoon dingen in de natuur zo ingenieus in elkaar, daar kunnen we veel van leren.”
Wat houdt Doe eens Wad in?
“In het grote geheel zie je het natuurlijk vaak niet. Als je ook bepaalde keuzes maakt om niet te gaan vliegen of om de auto te laten staan. Dan zie je daar niet direct resultaat van.” Met haar zeiltochten door het Waddengebied maakt Nienke Dijkstra de vervuiling van de mens tastbaar. Met name de ernst van de plastic soep komt hier vrij letterlijk naar bovendrijven. De zeiltochten van Doe eens Wad zijn eigenlijk praktische voorbeelden om mensen er bewust van te maken dat wat zij doen weldegelijk een verschil kan maken. “De plastic soep is iets waar we allemaal mee te maken hebben. En waar we ook allemaal aan bijdragen.” Voor de zeiltochten van Nienke kunnen mensen zich tegen betaling aanmelden om samen met haar de zee op te gaan. “Dan zeilen we naar een mooie zandplaat toe, varen we het schip vast en dan blijven we eerst nog een uur aan boord. Na een uur gaan we de plaat op en dan lopen we twee uur rond op de plaat. Dan nemen we mee wat de zee daar heeft neergelegd. En ondertussen zijn we gewoon dik aan het genieten.”
Wat doe je zelf aan duurzaamheid, en werk je ook actief aan de SDG’s?
Nienke geeft aan dat zij eigenlijk van nature al veel bezig is met de punten die de VN aan de kaak stelt via de SDG’s. “Het zit ook wel verweven in mijn bedrijf. Bijvoorbeeld op het punt van klimaatactie.” Vanuit haar eigen motivatie worden er al hele bewuste, duurzame keuzes gemaakt. “Als het kan dan zeil ik alles. Ik gebruik de motor zo min mogelijk. Alleen als het moet. Dus dat soort dingen. Ik heb overwogen of ik van een dieselmotor naar een andere motor moet gaan. Maar ik gebruik die motor maar heel weinig. Dus ik heb ook gedacht van als ik die nou eruit gooi levert dat weer afval op. Ik heb aan boord een zonnepaneel waarmee ik stroom opwek. Ik gebruik eigenlijk nooit walstroom. Aan boord heb ik altijd glazen, dus die kunnen gewoon afgewassen worden. Ik heb afwasmiddel, schoonmaakmiddelen. In dat soort dingetjes zit het allemaal.” Het meest duurzame is natuurlijk nog wel het vervoermiddel zelf. “Zeilen is natuurlijk ook een duurzame manier van vervoer. Je gebruikt gewoon de wind. We zeilen met de stroom mee dus we gebruiken ook de kracht van het water. Dus het zit eigenlijk heel erg verweven in mijn leven als ik eerlijk ben.”
Wat zou je andere ondernemers adviseren?
“Het goed doen in deze tijd is heel moeilijk. Want je komt gewoon voor hele ingewikkelde keuzes te staan. Maar het net wat beter doen door je bewust te zijn van dingen, dat is eigenlijk een hele leuke uitdaging” Dit is hoe Nienke Dijkstra het duurzaam ondernemen omschrijft. Er is altijd ruimte om het beter te doen, om nóg meer te verduurzamen. Het is vooral belangrijk dat je jezelf bewust bent van de keuzes die je maakt. Het zit hem in de kleine dingen.
Lees hier meer over Nienke Dijkstra en Doe Eens Wad.
Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over andere ondernemers
-
Wij zijn Wadden
-
Checklist voor groene ondernemers