De ontwikkeling van De Helderse Vallei
Categorieën
Omringd door het water van de Noordzee en de Waddenzee vind je in de kop van Noord-Holland De Helderse Vallei. Dit duurzaamheidscentrum is gelegen midden in het unieke natuurgebied de Helderse Duinen. Vanuit hier kun je onder andere via allerlei routes de prachtige omgeving ontdekken. In 2020 vierde De Helderse Vallei haar tienjarig bestaan. Reden genoeg om bij te praten met directeur Katelijne van Spronsen.
Leestijd: ongeveer 5 minuten
Klein en betrokken team
Wanneer je vanuit Julianadorp langs de duinen doorrijdt naar Den Helder rijd je langs De Helderse Vallei. Grenzend aan Mariëndal, waar Schotse Hooglanders grazen, het bos de 'Donkere Duinen' en verschillende duingebieden is er op en rondom De Helderse Vallei voor elk wat wils te beleven.
Bij de start van De Helderse Vallei tien jaar geleden was er op de plek waar het duurzaamheidscentrum nu is gehuisvest nog vrijwel niets. Een parkeerplaats, uitgestrekte polder, een snackbar en een uitkijktoren. Voor de rest moest alles nog opgebouwd worden vertelt directeur Katelijne van Spronsen. Zij en een groot deel van haar collega's in het kleine team dat De Helderse Vallei draaiende houdt zijn al vanaf het begin betrokken bij het duurzaamheidscentrum. Samen met een groep van ruim 40 vrijwilligers en verschillende betrokken partijen dragen zij de missie van het duurzaamheidscentrum uit: inspireren hoe je goed voor jezelf, elkaar en de omgeving kunt zorgen.
Alles op het gebied van duurzaamheid
De basis van duurzaamheidscentrum De Helderse Vallei is natuur educatie. De Helderse Vallei verzorgt natuureducatie voor basisscholen, middelbare scholen en ook beroepsonderwijs en de kinderopvang. Eigenlijk voor iedereen van jong tot oud. Ook inwoners van de regio, toeristen en dagjesmensen kunnen bij De Helderse Vallei terecht voor alles wat met duurzaam leven te maken heeft. Het doel is om hen praktische handvaten mee te geven om thuis aan de slag te gaan met duurzaam leven. Of het nu gaat over het duurzaam inrichten van je huis, je energieverbruik, duurzame manieren van vervoer of het vergroten van de biodiversiteit.
Waar De Helderse Vallei ooit gestart is als bezoekerscentrum en kinderboerderij, is het inmiddels veel meer dan dat. Zo zijn in de winkel op het terrein allerlei pure producten te krijgen en kun je bij De Helderse Vallei vergaderen met uitzicht op het Mariëndal. Binnenkort wordt er op het terrein gestart met de bouw van een wildopvang. Deze wildopvang wordt een plek waar zieke en gewonde vogels en zoogdieren opgevangen gaan worden. Bovendien is De Helderse Vallei een Toeristisch Overstap Punt. Van hier uit kun je gemakkelijk de mooiste wandel- en fietsroutes volgen.
Steeds meer online activiteiten
De Helderse Vallei is niet alleen een plek waar je fysiek naartoe kunt voor inspiratie op het gebied van duurzaam leven. Ook online kun je terecht voor de nodige tips, inspiratie en activiteiten. Katelijne vertelt dat dit de afgelopen maanden zeker in een stroomversnelling is geraakt. Zo deelt De Helderse Vallei via Youtube en Facebook allerlei video's, tips en trucs. Bijvoorbeeld over de Nationale Tuinvogeltelling. Ook kun je met één van de educatief medewerkers op pad langs de dieren op het terrein van De Helderse Vallei. En voor het hele gezin zijn er leuke activiteiten te downloaden via natuurwerkbladen op de website van De Helderse Vallei.
Maar het allermooiste is het natuurlijk om straks als het weer mag in levende lijven te genieten van al het moois dat De Helderse Vallei te bieden heeft!