Ultiem onthaasten op de Waddenzee
Categorieën
Er zijn verschillende manieren om de Waddenzee over te steken. Je kunt de snelste optie pakken door de veerdienst te nemen óf je kunt eilandhoppen aan boord van een historische zeilklipper. In het Waddengebied kun je bij verschillende schepen zo’n avontuurlijke beleving boeken. Nieuwsgierig geworden? Wij ook! Daarom hingen we direct aan de telefoon met Titia Schuil van zeilschip de Willem Jacob én het initiatief Eilandhopper.
Leestijd: ongeveer 5 minuten
Voor een avontuurlijke beleving ben je bij de zeilende waddendienstregeling Eilandhopper aan het juiste adres. Eilandhopper is een samenwerking tussen twee twee historische zeilklippers: de Minerva en de Willem Jacob. Van dit laatste schip maakt Titia Schuil deel uit van de bemanning en ze legt ons gelijk uit waarom deze samenwerking zo handig is. “In het laagseizoen varen de beide schepen voor zichzelf maar in de zomermaanden hebben we onze krachten gebundeld”, vertelt Titia. “Hierdoor kunnen we gegarandeerd genoeg mensen meenemen, hebben we voldoende bemanning aan boord én bereiken we sowieso alle Waddeneilanden.” Zo kun je voor de Minerva opstappen in Harlingen en zeil je richting Texel, Vlieland of Terschelling. In Lauwersoog kun je aan boord stappen van de Willem Jacob. Die brengt je via Schiermonnikoog, Ameland en Terschelling tot uiterlijk Vlieland.
Rekening houden met het tij
De vaarroutes van de schepen zijn vooraf al bekend, net als - logischerwijs - de vertrektijden. Het enige dat niet zeker is, is hoe laat je precies aan zal komen. “We hebben sowieso één vaste tocht per week”, legt Titia uit. “Op maandag vaart de Willem Jacob van Terschelling naar Vlieland en weer terug. Daarna wordt er gevaren van Terschelling naar Ameland. Maar de ene dag blijft de Willem Jacob een dag langer op Terschelling liggen dan de andere. Dat heeft te maken met het tij én de wind natuurlijk. Bij ons gaat het allemaal op een duurzame manier. De beleving is belangrijker dan snelheid.” Het tij is niet het enige waar de bemanning rekening mee moet houden tijdens een tocht. Zo wordt er ook gebruik gemaakt - voor een deel - van de vaargeulen van de veerdiensten. Dit gebeurt met name aan het begin van de reis, van Lauwersoog naar Schiermonnikoog. “De vaargeulen zijn gelukkig breed genoeg dus we kunnen gemakkelijk samen er doorheen.”
Mini-vakantie of veerdienst
Eén van de grote voordelen van eilandhoppen met de Minerva of Willem Jacob, is dat je kunt op- of afstappen wanneer je maar wilt. Je kunt een hele week aan boord blijven of achterblijven op één van de eilanden waar de boot op dat moment ligt. “Je kunt Eilandhopper gebruiken als veerdienst”, legt Titia uit. “Ook ’s nachts bijvoorbeeld. Dan boek je er gewoon een bed bij, inclusief ontbijt. Je kan je eigen reis helemaal zelf indelen.” Een ander groot voordeel is dat de schepen voorzien zijn van alle gemakken. Zo is er in de 130-jaar oude Willem Jacob zelfs een open haard gebouwd. Daarnaast bevat het schip zijn eigen keuken (in scheepstermen: kombuis) en zelfs een scheepsbibliotheek. Ideaal voor als je languit op één van de comfortabele banken een boek wil lezen.
Handen uit de mouwen of rustig over elkaar?
De grote vraag is natuurlijk wel of je zelf ook iets moet doen tijdens een reis met Eilandhopper. Volgens Titia hangt dat puur van jezelf af: “Ervaring met zeilen is totaal niet nodig. Er is altijd een schipper en een maat aanwezig aan boord. Maar wanneer de zeilen omhoog moeten, is alle hulp natuurlijk welkom. Niks is verplicht. Je mag ook lekker zitten en genieten van het uitzicht.” Dat genieten is een garantie aan boord van de Minerva of Willem Jacob. Eilandhoppen is hoe dan ook een onvergetelijke ervaring en dé manier om eens lekker te onthaasten op de Waddenzee.
Ben je enthousiast geworden over dit verhaal én wil je graag een tocht meemaken met de Minerva of Willem Jacob? Kijk dan bij de onderstaande tegels voor meer informatie.
-
Eilandhopper
-
Willem Jacob