Helderse Jongens

Brouwer en marketeer Dave Kleine geniet ervan om mensen blij te maken met bier, maar wel op een duurzame manier. Vanaf de bouw van zijn eigen bierbrouwerij hebben zij enkel gebruik gemaakt van gebruikte materialen én alles zelf uit de grond gestampt. Benieuwd hoe Helderse Jongens is ontstaan, met welke duurzame ontwikkelingen zij bezig zijn én waarom de Waddenzee zo belangrijk is voor hen? Lees het hele verhaal!

Leestijd: Ongeveer 5 minuten

Hoe het allemaal begon...

Dave Kleine, die de horeca met de paplepel ingegoten heeft gekregen én inmiddels van de randstad tot aan in het buitenland in de horeca heeft gewerkt, is inmiddels in Den Helder gesetteld. Samen met zijn vrouw had hij daar een eigen restaurant Spijz, waar hij leerling kok Mitchell in dienst had. Hij vond hem zo goed dat hij erop stond dat hij naar de Amsterdamse leerschool zou gaan. Mitchell ging ervoor, maar kwam nog al te graag in zijn vrije tijd naar het restaurant toe om lekkere bonbons te maken.

Dave geniet ervan om jonge mensen uit het vak te enthousiasmeren. Zo is hij daarnaast ook leermeester gastheer/gastvrouw. Op een gegeven ogenblik had hij een leerling gastheer die met een biertje kwam aanzetten. ''Ik heb wat lekkers voor u, zei de jongen.'' Dave was lichtelijk teleurgesteld, omdat hij zich nog niet zo oud voelde, maar het biertje maakte alles goed. Dave leerde van de jongen hoe gemakkelijk je bier kunt brouwen: ''We roeren wat in een pan, we gooien het in plastic, laten het een maand staan, doen het in een fles en dan is het bier.'' Dit klonk te mooi om waar te zijn. Dave belde Mitchell op en vertelde hem te stoppen met het maken van bonbons. Het was tijd voor wat anders: samen bierbrouwen. Zo gezegd, zo gedaan! ''Ik kocht een kant en klaar bierpakket en we gingen inderdaad een beetje in de pan roeren en het smaakte ook wel ergens naar.''

Een eigen bierbrouwerij

Helderse Jongens bleef maar groeien. Waar ze begonnen met 18 liter per dag, zaten ze al snel op 200 liter per dag. ''Nadat de douane bij ons in het restaurant aan de deur was geweest, omdat we geen accijs betaalde, besloten we te gaan huurbrouwen.'' Dat betekent dat je bij iemand anders gaat brouwen die zijn accijns wel goed op orde heeft. Ze zaten eerst een tijd in Friesland en vervolgens in de Westgasfabriek in Amsterdam, waar ze op een gegeven moment op 24 000 liter Napoleon en Doris zaten. Toen werd het echt tijd om een eigen brouwerij te starten.

Samen met een paar andere partijen kregen zij de kans om zich te vestigen in Fort Westoever. Fort Westoever stond inmiddels na het gebruik van de marine al 30 jaar leeg en moest dus opnieuw verhuurbaar worden gesteld. Gelukkig had Waddenfonds hier subsidie voor. Nog ver voordat de bouw hiervan ging beginnen, besloot Helderse Jongens zich al aan de zijkant van het Fort te vestigen met een pop-up cafeetje.

Als je groen bent dan groei je. Als je grijs bent wordt je rot

Hoe duurzaam wil je het hebben?

Inmiddels is Helderse Jongens gevestigd in Fort Westoever en genieten zij van een prachtig café met open keuken en eetzalen. Maar het leuke is dat zij dit ook echt zelf allemaal hebben gebouwd. ''De aannemer heeft gezorgd voor beton, maar wij hebben de bar, de keuken, de inrichting, je kan het zo gek niet bedenken, alles zelf uit de grond gestampt.'' Waarbij gebruik is gemaakt van gebruikte materialen, er is nagenoeg niks nieuw. ''We gooien ook echt helemaal niks weg, elke straatsteen die eruit gaat, wordt er ergens anders weer ingelegd. Wat dat betreft hebben we een minimale footprint hier. We hebben de menukaart zo ingericht dat de mensen alles los moeten bijbestellen, zodat we zeker weten dat ze ook echt alles opeten en dus nauwelijk iets hoeven weg te gooien.'' Zo maken zij voor een horeca bedrijf maar gebruik van een hele kleine container. Duurzaamheid is een belangrijk punt voor de Helderse Jongens, zo kijken ze nu alweer naar de volgende mogelijkheden: zonnepalen en water.

De toekomst met water

Het Circular Rain Programme is aan het onderzoeken of je met gebufferd regenwater kan blussen, spelen of levensmiddelen kan produceren. Helderse Jongens is op dit moment volop in onderzoek én hopen dat zij in de toekomst met het gebufferede regenwater hun ice tea en bieren kunnen produceren. Dave geeft aan dat ze het alleen maar mooi vinden als mensen dit idee kopiëren, want dat draagt bij aan een mooiere wereld. Zijn boodschap is dan ook: ''Je moet niet voor beloning aan het werk gaan, je moet iets doen wat je leuk vindt en dan komt de beloning vanzelf wel. Dat hoeft niet per se geld te zijn, maar kan ook extrinsieke of intrinsieke motivatie zijn.''

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.