Het positieve effect van de natuur

Categorieën

Anna Sprenkeling woont en werkt op het Waddeneiland Texel. Als boswachter voor Staatsbosbeheer weet zij precies waar de mooie plekjes liggen op het eiland én waarom het zo lekker is om veel in de natuur te zijn. Samen met haar gingen we op pad om de Texelse natuur te ontdekken. Naast dat ze met ons haar favoriete plekjes op Texel deelt legt ze ook uit waarom de natuur zo belangrijk is voor onze gezondheid. 

Leestijd: ongeveer 10 minuten

Groen maakt gelukkig

Op Texel geen gebrek aan prachtige landschappen en natuur. Bewoners en bezoekers van het Waddeneiland hebben natuurlijk ook geluk met zo'n prachtige omgeving.

Boswachter Anna legt ons namelijk uit dat onderzoek na onderzoek laat zien dat groen en natuur allemaal positieve effecten op de gezondheid hebben. Af en toe naar buiten gaan zorgt natuurlijk voor de broodnodige Vitamine D, maar het brengt ook meer kalmte en minder stress. Bovendien legt Anna uit dat mensen in de natuur meer in beweging komen én de ontwikkeling bij kinderen wordt gestimuleerd. 

En zowel in het voorjaar als in het najaar is er genoeg te beleven in de natuur om je heen!

Tips van boswachter Anna

  • Lekker uitwaaien in de natuur: Uitwaaien kan heerlijk zijn om even helemaal tot rust te komen. Zoals bijvoorbeeld bij de Hors op Texel. In dit gebied laten we de natuur zijn gang gaan en je waant je echt even alleen op de wereld. Voor mij een ideale plek om uit te waaien.
  • Beschut wandelen in het bos: In het najaar kan de wind of de regen er wel eens voor zorgen dat je liever lekker binnen blijft. Overweeg dan eens de beschutting van het bos op te zoeken. Zelf ga ik bijvoorbeeld wel eens naar de Dennen op Texel, omdat je hier heerlijk beschut tegen de regen en wind kunt wandelen.
  • Prachtige zonsopgang met weidse uitzichten: Plekken waar je verre, weidse uitzichten en landschappen hebt zoals in het Waddengebied kunnen de perfecte plek zijn om tot rust te komen. Het uitkijkpunt bij de Prins Hendrikzanddijk vind ik zelf een mooie plekken om te genieten van de zonsopgang. Het uitkijkpunt ligt aan de oostkant van het eiland en je kijkt helemaal uit over de Waddenzee. Bij helder weer kun je ook in de verte het vaste land en de Afsluitdijk zien.

Bewegen in de natuur

Boswachter Anna vertelt dat uit onderzoek blijkt dat een flink stevige wandeling in de natuur zorgt dat je piekercentrum in de hersenen minder actief is. Hierdoor kijk je na een wandeling misschien weer net iets anders tegen ingewikkelde problemen aan dan wanneer je achter je bureau of op de bank blijft zitten. Bovendien zorgt een bezoek aan de natuur voor meer positieve emoties en energie.

Bewegen is voor veel mensen een uitlaatklep en werkt bovendien stress verlagend. Bewegen in de natuur geeft dit effect nog eens een extra impuls. Bovendien blijkt dat mensen ook nog eens langer en meer bewegen als ze in de natuur zijn. Een goede reden om er lekker op uit te trekken! 

Tips van boswachter Anna

  • Mountainbiken langs prachtige natuur: op Texel loopt een ruim 100 kilometer lange mountainbike route. Aan de westkant van het eiland, in Nationaal Park Duinen van Texel, is een lus door het bos. Zelf vind ik dit een mooi én uitdagend stuk om te gaan fietsen!
  • Avontuurlijke groene wandelingen in het najaar: Buiten het broedseizoen gaan er verschillende extra routes open op Texel. Deze groene paden zijn open tussen september en maart en gemarkeerd met groene koppen of pictogrammen. Ik vind deze uitdagende, onverharde routes extra leuk omdat ze je op de meest unieke plekjes brengen. Denk er wel aan dat je op sommige paden echt je laarzen aantrekt!
  • Kom in beweging: Er zijn zoveel verschillende manieren om buiten in de natuur te bewegen. Hardlopen, paardrijden, wandelen, fietsen: er zit voor iedereen wat tussen. Zelfs een korte wandeling kun je uitdagend maken voor jezelf, door bijvoorbeeld een steile helling of uitkijkpunt te beklimmen. Dat doe ik zelf wel eens bij het uitkijkpunt De Fonteinsnol in de Dennen!

Wat zie je allemaal in de winter?

  • Bijzonder korstmossen: In het najaar is het bijvoorbeeld mooi om naar het noordelijkste puntje van Texel te gaan. Wanneer je door de oude Eierlandse Duinen loopt kun je hier ontzettend mooie en bijzondere korstmossen tegen komen. Deze mossen zijn ontstaan doordat regenwater in de loop van de eeuwen allerlei mineralen naar de diepte heeft gespoeld. Buiten het broedseizoen kun je de groene route nemen door de Mandenvalleien.
  • Kleine zangvogels: Gedurende de winter bezoeken verschillende zangvogels de sluftermonding op Texel. Zo kun je er sneeuwgorzen, fraters en strandleeuweriken zien. Loop hiervoor vanaf paal 28 naar de sluftermonding. Bij hoog water kun je dan nog net langs de steile duinen lopen. En vergeet niet om een verrekijker mee te nemen!
  • Wilgen versierd met mos: Tijdens het broedseizoen is het gebied achter de Geulplas het terrein van de aalscholvers en lepelaars, maar in de winter is dit gebied toegankelijk voor wandelaars. Je loopt er langs de verlaten nesten van de aalscholvers en langs wilgen waarop de prachtigste mossen groeien. Het is een avontuurlijk paadje, want je komt ook langs moerassige gedeeltes. Handig om laarzen aan te trekken dus!

Over Boswachter Anna

Anna Sprenkeling is boswachter op het Waddeneiland Texel. Ze is opgegroeid op het eiland en na in verschillende landen te hebben gewoond weer neergestreken op het prachtige eiland. Sinds twee jaar werkt zij als boswachter voor Staatsbosbeheer en kun je haar en haar werk volgen op Instagram. Hier neemt ze je mee naar de mooiste plekjes van het eiland zien, zoals bijvooorbeeld Nationaal Park Duinen van Texel. Bovendien laat ze je zien wat het werk als boswachter voor Staatsbosbeheer op Texel nu precies inhoudt!

 

Dit wil je ook zien!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Staatsbosbeheer

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.