Hoe de visserij uit Termunterzijl verdween
Categorieën
Het oude vissersdorp Termunterzijl heeft een gewezen haven met een oud en nieuw gemaal. Per jaar trekken er miljoenen vissen door de vispassage.
Aan de mond van de Eems ligt ‘Termunterziel’. Omgeven door prachtige natuurgebieden, polderlandschappen en de zee. Van oudsher is dit een vissersdorp. Het heeft een haven en de historische sluis ‘Boog van Ziel’
Vanaf 1900 breidde de visserij zich uit in Termunterzijl. De vissers visten met het seizoen op garnaal, bot, schar, tong en haring. In de herfst werd en spiering en soms ansjovis gevangen. In 1955 was Termunterzijl de derde garnalenhaven van het Noorden. Na Zoutkamp en Harlingen.
In de jaren zestig kwam het nabijgelegen Delfzijl opzetten en veel vissers kozen voor de industrie. Een aantal schippers bleef doorvaren, maar vanaf de jaren tachtig vond een gestage afbouw plaats. In 2001 vertrok de laatste zeevisser uit de haven van Termunterzijl. Nu herinnert alleen het visserijmuseum nog aan dit verleden.
De haven nu is nu een mooie plek voor een wandeling. Loop naar de dijk en bewonder de kleuren van de kwelder. Eet daarna een heerlijk kwelderbroodje of een salade van ’t Wad met van alles uit de zee bij Hotel Restaurant Termunterzijl.
Op garnalen wordt overigens nog wel gevist vanuit Termunterzijl. In Vispaleis Westerhuis geven ze regelmatig demonstraties garnalenpellen. Leuk om te zien, handig om te kunnen als je van garnalen houdt.
En ook al is de zeevisserij grotendeels verdwenen, vis eten kun je in de buurt van Termunterzijl en Delfzijl nog steeds prima. Bijvoorbeeld in het Eemshotel, De Kleine Zeemeermin of in Restaurant Brasserie Ziel. Wil je weten hoe je snel en handig garnalen pelt? Bij Vispaleis Westerhuis zijn regelmatig demonstraties.
Meer ontdekken
-
Waddenkust Groningen
-
Smaak van de Wadden