Zwarte mosterdteler in Kloosterburen
Categorieën
In het Groningse Kloosterburen vind je Landgoud, het biologische en innovatie akkerbouwbedrijf van de familie Havenga. Pal tegen de waddenzeedijk telen zij, als één van de weinigen in Nederland, zwart mosterdzaad. Samen met Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum hebben zij de teelt en productie weer naar het Hogeland teruggebracht. En misschien kan deze Groninger mosterd zelfs helpen om de Wadden als lekkerste streek van Nederland te laten kronen.
Mosterdteelt terug op het Groninger Hogeland
In de 19e eeuw werd in Nederland volop mosterdzaad geteeld, onder andere langs de Groninger Waddenkust op het Hogeland. Echter is in Nederland nu de mosterdteelt nagenoeg verdwenen, aangezien mosterdzaad plaats maakte voor granen, mais, suikerbieten en aardappelen. Tegenwoordig halen mosterdmakers hun mosterdzaad vooral uit Canada en voormalig Oostblok. De geografische aanduiding in de naam van de vele mosterdsoorten, onder andere Zaanse, Franse en Dyon, zegt alleen nog maar iets over het recept en heeft geen relatie meer met de regionale teelt. Tot recent! Biologisch akkerbouwbedrijf Landgoud in Kloosterburen heeft samen met Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum de teelt en productie van Groninger zwarte mosterd weer bijeengebracht. Dat is uniek in Nederland!
Zwarte en bruine mosterd
Sporadisch werd er op kleine schaal nog wel eens gele mosterdzaad in Nederland geteeld. Zwarte mosterd is de minder bekende variant en was totaal verdwenen uit Nederland. Het is voor boeren een ‘risicovol’ gewas, omdat het lastig te oogsten is. Ale en zoon Hero Havenga de Poel van Landgoud hebben het aangedurfd de teelt en productie van juist zwarte mosterdzaad weer op zich te nemen. Met nieuwe kennis en verbeterde oogstmethoden, telen ze hier weer sinds een paar jaar én met succes zwarte mosterdzaad!
Biodiversiteit
De teelt van mosterd is ook goed voor het versterken van de biodiversiteit. Tijdens de bloei komen vele insecten op het gewas af, waaronder bijen en hommels. Dit in tegenstelling tot vele andere akkerbouwgewassen.
Abrahams Mosterdmakerij
Na de oogst in augustus of september gaat het biologische mosterdzaad van de Havenga’s naar Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum, zo’n vijf kilometer verderop. De mosterdmakerij maakt er vervolgens een biologische Groninger mosterd van.
De zwarte mosterd, ook wel de Groninger sambal genoemd, vanwege de pittige piepkleine zwarte zaadjes.
Lees meer over Abrahams MosterdmakerijOver akkerbouwbedrijf Havenga/Landgoud
Pal aan de Groninger Waddenkustdijk vind je de boerderij. Gelegen in een poldergebied met opstrekkende heerden en precies op de rand van een wierden- terpengebied met veel akkerbouw. Het gebied bestaat uit 50 hectare akkerbouwgrond, dijken en kwelders in het Waddenzee Werelderfgoed gebied. Vanaf 1981 is akkerbouwbedrijf Havenga hier gevestigd. Sinds 2002 telen ze biologisch. Door deze manier van telen is schaalvergroting in oppervlakte, voor hen minder noodzakelijk geworden. Zij zijn zich meer gaan focussen op de directe verkoop naar de verwerker en consument, waardoor zij nichemarkt-gewassen zijn gaan telen, zoals mosterd, hop, baktarwe en witte aalbessen. Hierdoor hebben zij inmiddels een nauwe relatie met de consument opgebouwd. Zo regelen zij hun eigen afzet, zonder tussenkomst van grote retailorganisaties. Hierdoor creëren ze meerwaarde voor producent en consument én zorgen zo voor minder CO2 uitstoot, omdat ze de lijnen kort houden.
Lees meer over Landgoud