MadNes: op de Amelandse golven van muziek

Categorieën

MadNes staat voor surfen, skaten en goede muziek. Waar er bij de eerste editie van het evenement 500 man aanwezig was, is dit nu uitgegroeid tot een festival met 5000 bezoekers. Tijdens het drie dagen durende festival kunnen bezoekers overdag niet alleen surfen en skaten, maar ook allerlei andere sportieve activiteiten doen. Zo is er yoga, salsa dansen en zelfs apenkooien. Maar als je niet in een sportieve bui bent, is er ook genoeg te doen. Zoals een zandkastelen wedstrijd, een canvas tas beschilderen of een ukelele workshop. Als je dat combineert met het vrolijke muziek aanbod en het eilandgevoel van Ameland, kan je vast snappen dat MadNes altijd uitverkoopt.

Mini-vakantie op Ameland

Naast dat de organisatie al een connectie had met Ameland, is het ook een groot onderdeel van het festival. Natuurlijk zit het al in de naam MadNes, wat slaat op het gelijknamige Amelandse dorp. Maar juist het zitten op een eiland, geeft het een samen-uit-samen-thuis sfeer. Dit is anders dan op andere festivals. Mede-organisator Symen beschrijft MadNes als een soort mini-vakantie: “Als je bijvoorbeeld vanaf Amsterdam komt, ben je al twee uur onderweg en dan moet je nog met de boot. Dat zorgt er ook voor dat een dagje gaan al geen optie is. Het kan wel, maar dan ben je langer onderweg dan dat je er bent. Mensen gaan het hele weekend of plakken er zelfs nog wat dagen aan vast. En doordat je op een eiland zit, heb je ook echt die eilandervaring en dat geeft een vakantiegevoel.” Voeg daar de brede stranden van Ameland die perfect zijn voor watersporters aan toe en je hebt een succesformule. 

Duurzaamheid voor én achter de schermen

Het thema duurzaamheid loopt als een rode draad door het festival. Al vanaf de eerste editie wordt er goed nagedacht over hoe het festival stappen kan maken in zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. Het begint bij kleine (maar belangrijke) zaken als biologisch afbreekbare bekers en een goed aanbod in vegetarisch en biologisch eten. Maar ook achter de schermen probeert MadNes duurzaamheid door te voeren. “We moeten goed rekening houden met de natuur. We laten bijvoorbeeld een natuurtoets uitvoeren door biologen om te kijken wat onze impact op de natuur is. Daar komen aanbevelingen uit en zo proberen we stappen te maken hoe we het steeds duurzamer kunnen doen”, vertelt Symen.

Zo is het festival bezig met duurzamere aggregaten, wordt er gekeken naar andere manieren van stroomgebruik en wordt water gerecycled. Daarnaast willen Symen en de rest van de organisatie ook een slag slaan in het verduurzamen van de opbouw van het festival. “Bij de opbouw hebben we veel voertuigen nodig. Shovels, gators en wagentjes die alles heen en weer rijden. Dat gaat allemaal op diesel. We willen nu een stap maken naar een elektrische opbouw waarbij we een shovel en andere gators helemaal elektrisch hebben.”

Maar ook voor de schermen worden bezoekers geïnspireerd om goed om te gaan met de natuur en hun voetafdruk. Zo is er een plastuin, waarbij urine wordt omgezet tot schoon water en plantmeststoffen. En dit jaar is er ook de Demarrage, waarbij bezoekers op een racefiets stroom kunnen opwekken. “Het is grappig dat we mensen inspiratie kunnen geven. Op een leuke manier de bezoeker laten zien dat je het ook zo kunt doen in plaats van belerend te zijn. Het is voor ons echt een programmaonderdeel”, glundert Symen trots.

Klein maar fijn

Alhoewel het festival qua bezoekers is vertienvoudigd sinds de eerste editie, wil de organisatie het evenement klein houden. Allereerst uit praktische capaciteitsredenen: er zit een limiet aan het aantal personen wat je naar Ameland kan halen. Maar ook de knusse en ontspannen sfeer moet behouden worden volgens Symen: “We willen het festival klein houden, dus we zullen niet snel twee keer zo groot worden. Allereerst omdat onze voetafdruk daarmee wordt beperkt. Maar ook juist om de knusse ontspannen sfeer die zo’n klein festival meebrengt. Bij ons is het: ‘ik raak m’n telefoon kwijt maar ik kom m’n vrienden toch wel weer tegen.’ Er komen ook veel mensen die niet eens echt van festivals houden, maar wel van MadNes omdat het veel gemoedelijker is.”

Drie tips van Symen

Wil je alvast even in de festivalsfeer komen? Symen deelt drie muzikale tips voor de editie van dit jaar met ons:

La Pegatina – “Een Spaanse, hele enthousiaste feestband. Denk vrolijke reggae en rumba-achtige muziek met veel toeters en bellen. We hebben ze al heel lang geprobeerd om naar MadNes te halen. Nu is het eindelijk gelukt en daar ben ik heel erg blij mee.”

Primaat – “Een formatie uit het oosten van het land.. Ze maken hele enthousiaste reggae funk hiphop. We hebben ze gezien bij de popronde vorig jaar. Daar bliezen ze ons helemaal omver. En dat vinden wij tof: ook al ken je hun nummers niet, dat je toch wordt meegevoerd. We laten ze de Mainstage afsluiten.”

Nusantara beat – “Indonesische muziek met een modernere dansbare twist. Ik denk totaal andere muziek dan dat je normaal zou horen, maar heel leuk en dansbaar. Het MadNes publiek staat vaak open voor alles en nog wat. Dit is weer heel wat anders waarvan ik denk dat het goed aanslaat.”

Meer over MadNes...

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.