Ode aan Noordkaap, Groningen

Categorieën

In het kader van Ode aan het landschap ontmoeten dichters en lokale helden elkaar op een bijzondere plek in het waddengebied. Elke ontmoeting mondt uit in een videoregistratie, een podcast en een gedicht: odes aan het Waddenlandschap. Deze ode gaat uit naar Noordkaap, Groningen.

Leestijd: Ongeveer 5 minuten

De ode

De lokale held

Sanne is historica en auteur. Als projectmanager houdt ze zich bezig met projecten die Groninger cultuurhistorie toegankelijk maken voor een breed publiek. Voor haar reisverhalen stapt ze op de fiets om haar eigen omgeving te ontdekken: de provincie Groningen. Ze schrijft over de schitterende landschappen, oude volksgebruiken, de mensen en bijzondere cultuurhistorie die ze onderweg tegenkomt. Momenteel schrijft ze een boek over eigengereide, stoere Groninger vrouwen.

De dichter

Dien L. de Boer volgde de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en studeerde Nederlands in Amsterdam. Ze werkte als redacteur en freelance publicist en schreef artikelen over literatuur, theater en muziek. In 2005 verhuisde ze vanuit Amsterdam naar het Friese dorp Exmorra. Sindsdien legt ze zich meer en meer toe op poëzie, zowel haar eigen werk als dat van anderen. Ze organiseert onder meer Dichter op de Deel, een poëziefestival onder de balken van de stelpboerderij waarin ze woont.

De videomaker

Ids Aalbers en Piter Hettinga zijn twee bevlogen filmmakers en oprichters van Artisan Creatives. Artisan Creatives is een filmproductiehuis gevestigd in de hoofdstad van Friesland. Met cinematografische content voor commerciële en artistieke doeleinden vertellen ze verhalen die het verdienen om gezien te worden.

De ontmoeting

Noordkaap

Dien en Sanne ontmoeten elkaar bij Noordkaap, op 10 kilometer ten noorden van het Groningse dorp Uithuizermeeden. Omdat de zeedijk op deze plek licht afbuigt valt het nauwelijks op, maar dit is het meest noordelijke puntje van het Nederlandse vasteland. Het kunstwerk De Hemelpoort markeert de plek: een 2,5 meter hoge poort van cortenstaal. Vanaf hier heb je vrij uitzicht over het water en de oneindige hemel boven het Wad. Tot 1200 bestond Uithuizermeeden uit enkele wierden. Dit van oorsprong natte gebied werd meerdere malen getroffen door zware overstromingen, zoals de Kerstvloed van 1717. De nabijgelegen molen Goliath werd in 1897 gebouwd om de Eemspolder te gaan bemalen. De molen is nog regelmatig in werking te bezichtigen. In 2017 werd naast de Goliath de hoogste windturbine van Nederland gebouwd. Deze kreeg de naam David, als verwijzing naar het oude Bijbelverhaal. De windturbine levert genoeg stroom voor 5000 huishoudens.

Meer lezen over dit gebied?

Route: Rijkdom in Noordoost Groningen

Noordoost Groningen kent een rijk verleden. Zowel qua ontstaansgeschiedenis als haar inwoners. Hier streed men met man en macht tegen het water, hier woonde de landadel, hier boerden grootgrondbezitters.

Vandaag de dag is die rijkdom nog overal zichtbaar, voelbaar en tastbaar. Het gebied is rijk aan alles. Er is ruimte, er is licht, er is volop horizon. Het gebied kent uitzonderlijk historisch erfgoed en een eigen- en kunstzinnig volk. De rijke kleigronden zijn vruchtbaar en bieden een perfecte bodem voor de productie van (h)eerlijk voedsel. En er is Wad!

Tijdens deze fietsroute maak je kennis met deze rijkdom. Stap op de fiets. En kijk, proef en verwonder!

Ga naar de route

Lees & luister - Meer over de ontmoeting tussen Sanne & Dien

Meer lezen? - Bekijk de andere odes aan het Waddenlandschap

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.