Over lamsvlees en schapenkaas

Categorieën

Veel gezonder dan met Texelse grasland kun je lammeren niet voederen. Het kruidenrijke land zit zo vol goede ingrediënten dat zij verder niets meer nodig hebben. Geen antibiotica dus. Wel heerlijke dartelen en dan uitrusten in de luwte van de tuunwallen: de karakteristieke uit plaggen gestapelde muurtjes tussen gras- en akkerland. De boeren van de agrarische natuurvereniging De Lieuw stellen er eer in dit landschap in stand te houden.

De lammeren op Texel groeien op bij hun moeder in het land, waar ze tenminste honderd dagen blijven. Lamsvlees is dus een echt seizoensproduct, dat net iets later in de boerderijwinkels en bij de slagerijen ligt dan je misschien zou verwachten. Steeds meer boerderijen verkopen het vlees ‘aan huis’, zoals Boerderij Hoogvliet, De Lindehoeve en De Hoge Kamp. Maar je kunt ook gewoon afgaan op de uithangborden bij de boerderijen.

Niet zo van het vlees? Probeer dan eens een Texelse kaas. Bijvoorbeeld die van de Wezenspyk of De Waddel. Deze kaasmakerijen maken kaas van de schapenmelk van de Texelaar. 

Dit ras geeft melk die rijk is vet en eiwit. Dat verklaart, naast de bereiding en rijping, de smaak van deze karakteristieke kaas. 

Geïnteresseerd in de achtergrond van de schapenhouderij op Texel? Bezoek het Schapenmuseum in Den Burg. Het museum organiseert ook regelmatig excursies die onder meer een schapenboet aandoen. Dit is de traditionele asymmetrische opslagschuur voor hooi die je in Texel nog overal in het landschap ziet. De vorm maakt de schuren goed bestand tegen de vaak harde wind op het eiland. De excursies eindigen met een kaasproeverij.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.