't Ailand Lauwersoog

Je staat hier aan de rand van een uniek natuurgebied; de Waddenzee, in 2099 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het is het grootste aaneengesloten getijdengebied van Europa. Eb en vloed wisselen elkaar hier elke 6 uur af. Bij laag water valt de Waddenzee bodem droog. Vogels maken handig gebruik van dit moment en zoeken hun kostje bijeen. De bodem is namelijk rijk aan voedsel. 

Met een gids kun je zelf het Wad verkennen. Boek een wadlooptocht bij een van de Wadlooporganisaties en stap zelf op het drooggevallen Wad. Dit is Waddenzee werelderfgoed op z’n puurst! Ook vanaf het vaste land en vanuit de haven valt van alles te zien en leren over dit unieke natuurgebied. 

Onderaan de dijk zie je bijvoorbeeld kooien in het water. Daarin bewaren de vissers van 't Ailand hun Wilde Wad Oesters. De oesters zijn geraapt op wilde oesterbanken in de Waddenzee. Het Waddenwater is rijk aan plankton en in de beschutting van de eilanden kunnen mosselen, kokkels, alikruiken en oesters goed groeien. Bij laag water eten vogels op de Wadplaten kokkels en mosselen terwijl vissers op de oesterbanken hun Wilde Wadoesters rapen. Het zijn Japanse oesters (Crassostrea gigas), een soort die wereldwijd veel wordt gekweekt. In Frankrijk wordt de soort 'Creuse' genoemd. De oesters zijn rond 1980 in de Waddenzee terechtgekomen. Jan en Barbara Geertsema zijn 2 van die 12 beroepsvissers die toestemming hebben om ze met de hand te rapen. Hier, bij 't Ailand worden de oesters schoongemaakt, ingepakt en verkocht.

De oesters hebben stevig vlees met de pure smaak van het Wad: ziltig zoet, vol en rond. Als Restaurant 'tAiland open is kan je ze daar eten. Je kan ook met Jan en Barbara mee het Wad op. Kijk daarvoor op www.ailand.nl. 

Ben je nieuwsgierig naar wat er nog meer op de haven van Lauwersoog gebeurt? Bekijk dan de boeiende Haventour Lauwersoog

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.