De Wadden: pleisterplaats van miljoenen trekvogels

Categorieën

Het belang van de Wadden

Ieder jaar vliegen miljoenen trekvogels langs de Atlantische kust de wereld over. Ze broeden in de Arctische gebieden en zodra het daar te koud is, vliegen ze naar het verre zuiden. Onderweg komen de trekvogels langs de Wadden. In dit voedselrijke gebied kunnen de vogels zichzelf voeden en voldoende uitrusten voor hun verdere trektocht. Het waddengebied is een belangrijk tussenstation, onderweg naar het warme zuiden. De lange reis die ze afleggen kost namelijk veel energie en de Wadden biedt de vogels alles wat ze nodig hebben om te pauzeren, overwinteren of te broeden. De verantwoordelijkheid die de Waddenzee heeft voor het voortbestaan van trekvogels op wereldschaal, heeft er mede voor gezorgd dat het nu deel uitmaakt van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hierdoor krijgt het waddengebied de status en aandacht die het verdiend en zo zorgen we ervoor dat dit prachtige gebied, met alles wat het te bieden heeft, niet verloren zal gaan.  

Drie vaste klanten van het waddengebied

De Scholekster, Lepelaar en de Brandgans: vaste klanten in het waddengebied. Deze trekvogels zul je vandaag leren kennen. Lees hieronder alles over deze bijzondere avonturiers. Kom erachter waaraan je de vogels kunt herkennen en waar je ze met je eigen ogen kunt bewonderen. Over de Scholekster zul je nét wat meer lezen; het is namelijk het jaar van de Scholekster! 

Scholekster

Dit zwart-witte vogeltje is te herkennen aan zijn lange oranjerode snavel en roze poten. Met een spanwijdte van 72-83 cm vliegt dit vogeltje de hele wereld rond. Op zijn lange weg richting het zuiden overwintert hij in het Wadden- en Deltagebied, met als eindbestemming: Zuidwest-Europa of Afrika. Tijdens hun verblijf in de Wadden voeden ze zichzelf graag met allerlei schelpdieren zoals mossels, nonnetjes en kokkels. Ook wormen, krabben, garnalen en insecten maken deel uit van het menu van dit vogeltje. Door het voedsel dat de Scholekster eet kan zijn snavel er anders uitzien. Als hij in de winter op schelpdieren aast, krijgt hij een stompe snavel door hem te gebruiken als beitel. In de zomermaanden wordt zijn snavel puntiger omdat hij dan naar emelten en wormen prikt. Wil je nou zelf een Scholekster bewonderen? Je komt ze met name tegen op kwelders en meer regionaal ook in polders met een afwisseling van gras- en bouwland. Met name tussen februari en juli verblijft de Scholekster in ons land. Als je plots schel en hoog ‘’(te-)piet!’’ hoort, is de kans groot dat je dichtbij deze wereldreiziger bent!

Lepelaar

Maak kennis met de Lepelaar! Een grote witte vogel met een prachtige afhangende kuif en een lange, lepelvormige snavel. Zijn opmerkelijke snavel gebruikt hij om prooidieren te vangen. In zijn snavel zit een soort zeefmembraan, die er samen met zijn zenuwen voor zorgt dat geen prooi aan hem ontkomt. Met zijn lange poten loopt hij door ondiep water op zoek naar stekelbaars, amfibieën en insecten die rond het water dwarrelen. Het liefst brengen ze hun tijd door op natte plekken zoals eilanden, kwelders, duinvalleien en tussen het riet op moerassen. In de winter trekt deze bijzondere vogel van moeras naar moeras richting West-Afrika en vanaf februari/maart kun je hem in Nederland weer bewonderen. Kijktip: in augustus en september kan hij je niet ontgaan in het Wadden- en Deltagebied. 

Brandgans

Oorspronkelijk leeft deze zwart, wit en grijs getinte gans op heuvels en kliffen in onherbergzame plaatsen als Spitsbergen, Groenland en Noord-Rusland. Tegenwoordig kom je hem ook tegen in de Wadden. De trekkende Brandganzen vliegen van het hoge noorden naar het waddengebied toe om hier de wintermaanden door te brengen. Hier mengen zij zich met de niet-trekkende Brandganzen. Met haar veelzijdige natuur bieden de Wadden de ganzen alles wat ze nodig hebben: lange, uitgerekte graslanden, akkers, weilanden en nog veel meer. Hier kunnen ze zoveel gras en andere plantdelen eten als ze maar willen. Wil je de Brandganzen in levende lijve zien? Dat kan! Goede plekken hiervoor zijn de Friese IJsselmeer kust en het Lauwersmeer. Als je plots het keffen van een hond hoort, vergis je dan niet; het kan zomaar eens een Brandgans zijn.

Zelf vogels spotten? - Ontdek vogelkijkplekken in de Wadden

Meer over trekvogels

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.