Drieteenstrandlopers langs de kust
Categorieën
Elk najaar passeren langs de Nederlandse kust miljoenen trekvogels die op weg zijn naar hun overwinteringsgebieden in Afrika. Dit gaat van zangvogels tot sternen, van ganzen tot strandlopers. Eén van de meest charismatische en leukste soorten is wat mij betreft de Drieteenstrandloper. Deze vogels broeden in arctische gebieden in Siberië of Groenland en overwinteren tot in Zuid-Afrika. Een trektocht van vele duizenden kilometers lang maar vaak slechts tientallen meters breed.
Leestijd: ongeveer 10 minuten
Observeren
De vogels foerageren namelijk vooral langs de vloedlijn en worden zelden meer richting het binnenland gezien. Ze volgen het ritme van de golven; er achteraan rennen wanneer een golf zich terugtrekt, wegrennen als er weer eentje terug komt. Onderwijl pikken ze druk naar voedsel. Soms hebben de vogels geluk en is er na een storm een flinke voorraad Amerikaanse Zwaardscheden op het strand blijven liggen. Op de Noordzeestranden is de vogel veel algemener en beter te fotograferen dan in de slikkige Waddenzee.
Als je dit gedrag van de vogels eenmaal kent en goed hebt geobserveerd, kun je hier bij het maken van de foto’s op in gaan spelen. Wanneer de vogels langs de vloedlijn rennen, kun je 40 meter verderop alvast plat op je buik gaan liggen met de camera in de aanslag. De kans op het perfecte plaatje is een stuk groter wanneer je de vogels jou laat benaderen in plaats van dat je dit zelf doet. Hiermee voorkom je onnodige verstoring en krijg je mooiere foto’s met het natuurlijke gedrag van de vogels. Maak je zo klein mogelijk en plaats je camera op een zo laag mogelijk standpunt om zodoende een mooie, onscherpe voorgrond en achtergrond te krijgen. Hierdoor springt de vogel er echt uit op de foto.
Marcel's fotokeuze - (tekst gaat verder onder de foto)
Instellingen voor je camera
Gebruik hiervoor een telelens, waarbij minstens 300mm een vereiste is. Eventueel kun je hier een teleconvertor 1.4 tussen plaatsen, waardoor je telebereik wordt verlengt tot 420 mm. Het zijn snelle vogels, dus een snelle sluitertijd is vereist voor een scherpe foto van de foeragerende vogels. De hier geplaatste foto is gemaakt op een bewolkte maar heldere dag. Dit, in combinatie met het lage standpunt, een laagje water op het strand en het ontbreken van schaduw vanwege de afwezigheid van de zon, zorgt voor een highkey effect.
De foto is gemaakt met een 500mm telelens, met daarbij nog een 1.4 teleconvertor. Hierdoor komt het totaal op 700mm uit. Om ervoor te zorgen dat de vogel van voor tot achter binnen de scherpte valt is er gekozen voor een diafragma van 7.1. Een hoger diafragmagetal had gezorgd voor teveel scherpte in de achtergrond, een lager diafragmagetal voor onscherpte in de achterkant van de vogel.
Handmatige belichting
De sluitertijd betreft hier 1/500 seconde. Dit is voor dit soort vogels wel het minimaal vereiste vanwege de bewegelijkheid. Op zo’n rustmoment als deze was het voldoende om de vogel scherp vast te leggen, bij rennende Drieteenstrandlopers heb je minstens 1/800 of sneller nodig.
Bij deze foto heb ik gekozen om de belichting handmatig in te stellen, zodat ik ervoor kon kiezen om de foto helder te belichten. Automatische belichting van de camera had bij al deze lichte tinten gezorgd voor een te donkere foto, omdat een camera geen 100% witpunt en geen 100% zwartpunt herkend.
Door goed observeren, het gedrag van de vogel te kennen en geduldig en rustig te wachten vergroot je de kansen op foto’s als deze behoorlijk.
-
Unesco Werelderfgoed
Ontdek een natuur van wereldklasse!
-
Kracht van het Water
Ontdek het watererfgoed van de Wadden!