Vuurtorens van de Wadden: Ameland
Categorieën
Het zijn de iconische bouwwerken van de Waddeneilanden: vuurtorens! Ieder eiland heeft er eentje, Schiermonnikoog zelfs twee. In totaal vind je dus zes vuurtorens op de eilanden in de Waddenzee. Maar welke vuurtorens zijn er nog in werking? En waarom zijn deze gebouwen zo bijzonder? We schijnen een lichtje op álle zes vuurtorens. Dit keer in de spotlight: de vuurtoren op Ameland!
Leestijd: ongeveer 5 minuten.
Ontdek de Bornrif
De vuurtoren van Ameland, officieus de Bornrif genoemd, werd in 1881 gebouwd in opdracht van Koning Willem III. Het ontwerp van de vuurtoren was wederom van de hand van Quirinus Harder. De Nederlandse architect ontwierp meerdere vuurtorens, waaronder de Vuurduin van Vlieland en Eierland van Texel. Het eindresultaat op Ameland zou Harder alleen nooit meemaken. Hij overleed op 21 oktober 1880, wat de Bornrif zijn laatste ontwerp zou maken.
Nadat de gietijzeren vuurtoren gebouwd werd in Deventer, zijn de losse onderdelen verscheept richting Ameland én in elkaar gezet in het plaatsje Hollum. Sindsdien steekt de imposante Bornrif hoog boven de bomen uit. Wil je de vuurtoren helemaal tot aan de top beklimmen? Dan ben je wel even onderweg. De vuurtoren is maar liefst 55 meter hoog en telt ruim 230 treden. En dat is zelfs exclusief de treden naar de top. Maar eenmaal aangekomen geniet je wel van een verbluffend mooi uitzicht.
Schemerlamp
Sinds 1982 is de Bornrif een rijksmonument en tot 2005 werd de vuurtoren nog gebruikt door de kustwacht. Sindsdien is de Gemeente Ameland eigenaar geworden en is de onbemande vuurtoren geopend voor publiek. In de toren vind je een heuse expositieruimte. Een exacte kopie van de werkkamer van de vroegere vuurtorenwachter tref je hier aan maar onderweg naar boven kom je nog genoeg tegen. Op verschillende verdiepingen zijn kleine exposities ingericht en vertellen voormalige vuurtorenwachters digitaal hun boeiende verhalen.
Nog één interessant feitje over de Bornrif? Na het eindigen van de Tweede Wereldoorlog werd het licht van de vuurtoren vervangen door een veel zwakker noodoptiek. Blij waren de inwoners van het eiland hier niet mee en het leverde de Bornrif de reputatie van schemerlamp op. Een vervangend optiek van de voormalige vuurtoren van Ouddorp bood gelukkig uitkomst. Sindsdien schijnt het licht van de Bornrif, tot op de dag van vandaag, nog altijd over Ameland.
De Bornrif in cijfers
Naam: Bornrif
Eiland: Ameland
Status: Actief
Start bouw: 1881
Opening: 1881
Architect: Quirinus Harder
Eigenaar: Gemeente Ameland
Monumentstatus: Rijksmonument sinds 1982
Hoogte: 55,3 meter
Vorm: Rond
Kleur: Rood-wit gestreept
Bouwmateriaal: Gietijzer
Meer vuurtorens? - Ontdek ook de vuurtorens van Vlieland en Terschelling
-
Vlieland
-
Terschelling