Kennismaken met de beroemde inwoners van de Waddenzee
Categorieën
Het zijn de knappe rovers van de Waddenzee: zeehonden. Ze spotten mag niet zomaar. Het is belangrijk ten alle tijden gepaste afstand te houden. Gelukkig zijn er plekken waar je ze goed kan bewonderen. Zoals in een van de zeehondenziekenhuizen of van achter de zeehondenkijkwand. Wij vertellen je graag hoe je deze stoere beestjes op een verantwoorde manier kan bewonderen.
Belangrijk om te weten
Voordat we je een aantal handige locaties óf partijen doorgeven, spreken we je eerst even streng toe. Onthoud goed dat je ten alle tijde te gast bent in de natuur. Dat betekent dat je de inwoners van het Waddengebied met respect moet behandelen. Blijf dus altijd ruim op afstand van zeehonden. Wat voor jou misschien een leuke foto oplevert, kan voor de zeehond zelf desatreuze gevolgen hebben. Wanneer mensen namelijk te dicht bij de pups komen, kan het gevolg zijn dat de moeder het arme beestje in de steek laat. Wanneer deze hulpeloze pup niet wordt opgevangen, is de kans vrij groot dat het zal overlijden. Dit jaar alleen al zijn er 33 pups opgevangen door het Zeehondencentrum Pieterburen. Lees vóórdat je zeehonden gaat spotten, eerst het nieuwsartikel van het Zeehondencentrum.
Kortom, houd dus altijd ruime afstand tussen jou en de zeehonden. Het leven van deze dieren is toch veel belangrijker?
Lees het nieuwsberichtGewone zeehond & Grijze zeehond
Gewone zeehonden zijn de acrobaten van de zee, maar op het land komen ze nogal onhandig over. Hoewel ze met gemak met 35 kilometer per uur door het water sjezen, halen ze op het droge maar net 2 kilometer per uur. Je zou het niet zeggen als je in die mooie zwarte ogen kijkt, maar gewone zeehonden zijn wilde roofdieren! Hun scherpe tanden en gestroomlijnde lichaam zijn perfect voor het jagen op vissen. Toch kun je ze ook regelmatig boven water tegenkomen. Ze liggen graag in de zon te rusten op een zandplaat of het strand.
Grijze zeehonden zijn de grootste roofdieren het waddenzeegebied. Het zijn echte bikkels. Ze zwemmen rustig van de Waddenzee naar Engeland en weer terug. Ze zijn ook minder schuw en veel nieuwsgieriger dan de gewone zeehond. De jongen worden midden in de winter geboren op rustige zandstranden of droge zandruggen in de Waddenzee. De gure winterwind giert ze daar om de oren, maar gelukkig hebben de stoere pups de eerste weken een dikke witte winterjas. De mannetjes kunnen tot 2,20 m lang worden en tot 300 kg zwaar. Typisch is de kegelvormige kop van de dieren.
Waar kun je ze spotten?
Zeehonden spotten mag dus niet zomaar. Het is belangrijk ten alle tijden afstand te houden. Gelukkig zijn er plekken waar je ze goed kan bewonderen. De Punt van Reide - helemaal in het oosten van Groningen - is de beste plek om ze te spotten. Daar heb je zelfs een speciale zeehondenkijkwand. Van het voorjaar tot het najaar staat de zeehondenkijkwand opgesteld op de zeedijk in Termunten. Zo krijg je een unieke gelegenheid om de zeehonden én hun pups in hun natuurlijke omgeving te spotten zonder ze te verstoren. Wel zo fijn. Bij Zeehondencentrum Pieterburen en bij Ecomare op Texel worden zeehonden opgevangen die ziek zijn of die hun moeder kwijt zijn. Zodra ze zijn opgeknapt, worden ze teruggezet op het Wad. Hoe gaat die verzorging in zijn werk? Hier leer je alles over de zeehonden en hun leefgebied, en maak je het werk in het Zeehondenziekenhuis van dichtbij mee. Zit je op de veerboot naar één van de Waddeneilanden en zie je ineens veel mensen naar dezelfde kant van de boot hollen? Grote kans dat er zeehonden gespot zijn. En zie je toch ergens anders in het Waddengebied een zeehond liggen? Houd dan ten alle tijden afstand en durf elkaar aan te spreken. Zo zorgen we er samen voor dat deze leuke dieren een fijn thuis hebben in ons Werelderfgoed.