Crumble van gort met appel
Categorieën
Ingredienten
Voor de crumble
100 gram bloem
100 gram poedersuiker
100 gram gemalen amandelen
100 gram boter
1 theelepel kaneel
snufje zout
Voor de romige gort
2,5 deciliter volle melk
1,5 deciliter slagroom
100 gram gort
50 gram poedersuiker
vanillestokje
appelcompote van 5 friszoete appels
Werkwijze
Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius.
Maak eerst het kruimeldeeg. Doe alle ingrediënten in een kom en meng samen met de zachte boter. Meng alles met de vingertoppen, zonder te kneden. Zorg dat het kruimelig blijft. Zet circa 15 minuten in de koeling om op te stijven. Bekleed een bakblik met bakpapier en verdeel de deegkruimels over het oppervlak. Bak tot de kruimels een mooie bruine kleur hebben.
Verwarm de melk, slagroom en poedersuiker in een pan. Doe de gort in een zeef en spoel af met koud water. Vlak voor de melk kookt de gort toevoegen en het in de lengte doormidden gesneden vanillestokje. Gedurende 10 minuten zachtjes koken en 35 minuten op een laag vuurtje garen, daarna laten afkoelen.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Kook de appelstukjes circa 5 minuten op laag vuur en laat afkoelen.
Doe in een schaal de gort, daarop de appelblokjes en strooi de crumble eroverheen.
Recepten van Annette van Ruitenburg, de Waal Texel- Copyright ©2019 voor Visit Wadden
-
Smaak van de Wadden
-
Alle recepten