Texelse zilt zoete Wadse “Njokki” (gnocchi)
Categorieën
Het Waddengebied staat bekend om zijn ongerepte natuur, unieke landschap en een grote variëteit aan flora en fauna. Wat veel mensen niet weten, is dat de Waddenregio ook een rijke gastronomische traditie heeft, die terug gaat tot de tijd van de Vikingen. Ontdek de smaak van de Wadden met dit bijzondere recept waarin lokale ingrediënten en eeuwenoude kooktechnieken centraal staan.
Ingrediënten
Njokki
250 gram zilte aardappels
250 gram zoete aardappels
10 gram zout, met eventueel zeewier
1-2 ei, middelgroot
100 tot 200 gram bloem
Zeewierboerenkoolpesto
150 gram boerenkool
25 gram gedroogde zeesla
50 gram geraspte schapenkaas 2/3 voor de pesto gebruiken, de rest voor het garneren
50 gram walnoten, gepeld
1 knoflookteentje, fijngesneden
2 deciliter koolzaadolie
5 gram zout
Bereidingswijze
Njokki
Kook de ongeschilde aardappelen, net niet gaar.
Verwijder de schil wanneer de aardappelen nog heet zijn. De schil van de zoete aardappel verwijderen wanneer ze afgekoeld zijn.
Rasp de aardappelen, voeg zout en eventueel zeewier, ei en bloem toe.
Voeg eerst een deel van bloem en een ei toe. Is het te droog, voeg nog een ei toe, is het te nat, voeg bloem toe.
Kneed tot een soepel en stevig deeg, wat niet te droog is.
Maak balletjes en daarvan weer rolletjes met een doorsnee van 1 cm.
Snijd de rolletjes in kleine stukjes van 1 - 1,5 cm.
Bewaar de Njokki onder een theedoek, los van elkaar, zorg dat ze niet aan elkaar vastplakken.
Zeewierboerenkoolpesto
Blanceer de boerenkool drie minuten, giet af en bewaar wat van het kookvocht.
Doe direct de kool in ijskoud water, zo blijft de kleur behouden.
Week het zeewier in een kommetje met ruim koud water gedurende enkele minuten en laat uitlekken.
Doe de boerenkool, zeewier, knoflook, kaas, walnoten en olie in een keukenmachine.
Maal alles grof en voeg eventueel wat kookvocht toe.
Kook de Njokki. Als ze komen boven drijven, na enkele minuten zijn ze gaar.
Schep de Njokki met een schuimspaan uit de pan.
Doe de Njokki in een diepbord, daarop de boerenkoolpesto garneer nog met kaas en een scheutje olie.
Sabien Bosman, Staal Catering
Ontdek meer - Smaak van de Wadden
-
Smaak van de Wadden
-
Alle recepten
-
Smaak van de Wadden voor ondernemers