Friese wentelteefjes met advocaat van oude jenever en kersen
Categorieën
Het Waddengebied staat bekend om zijn ongerepte natuur, unieke landschap en een grote variëteit aan flora en fauna. Wat veel mensen niet weten, is dat de Waddenregio ook een rijke gastronomische traditie heeft, die terug gaat tot de tijd van de Vikingen. Ontdek de smaak van de Wadden met dit bijzondere recept waarin lokale ingrediënten en eeuwenoude kooktechnieken centraal staan.
Ingrediënten
4 sneden Fries suikerbrood
2 deciliter melk
1 ei
50 gram boter
200 gram suiker
½ theelepel kaneelpoeder
3 eidooiers, kan eventueel ook van ganzeneieren dan heb je er 1-2 nodig
6 eetlepel suiker
1 deciliter oude jenever Hooghoudt
1 vanillestokje, het merg
150 gram kersen (bijvoorbeeld Oudenbosch)
Bereidingswijze
Meng de melk en het ei door elkaar met behulp van een staafmixer.
Meng de kaneel en de suiker en bewaar op een diepbord.
Dip de sneden brood in het melk beslag en bak ze in boter tot ze aan beide zijde goudbruin zijn.
Leg de wentelteefjes op de kaneelsuiker en draai ze er vervolgens goed doorheen.
Meng de ingrediënten voor de advocaat en klopt dit au bain-marie.
De massa moet je verwarmen tot 62 ˚C. (terwijl je blijft roeren), gebruik hiervoor een (suiker)thermometer. Zodra het mengsel de juiste temperatuur heeft haal je de kom van de pan en zet je deze in de kom met ijswater.
Blijf roeren om het mengsel terug te koelen.
Serveer het wentelteefje warm met de kersen en de advocaat
Albert Kooy , Dutch Cuisine
Ontdek meer - Smaak van de Wadden
-
Smaak van de Wadden
-
Alle recepten
-
Smaak van de Wadden voor ondernemers