Gerookte IJsselmeer palingsoep met Waddenoester limoen crème fraîche

Categorieën

Het Waddengebied staat bekend om zijn ongerepte natuur, unieke landschap en een grote variëteit aan flora en fauna. Wat veel mensen niet weten, is dat de Waddenregio ook een rijke gastronomische traditie heeft, die terug gaat tot de tijd van de Vikingen. Ontdek de smaak van de Wadden met dit bijzondere recept waarin lokale ingrediënten en eeuwenoude kooktechnieken centraal staan. 

Ingrediënten

Palingsoep
1 liter
water  
750 gram huid en graat van de paling 
1 ui, fijngesneden  
¼ venkel, fijngesneden  
1 winterpeen, grof gesneden  
2 deciliter room  
zout en peper 

Waddenoester limoen crème fraîche
1 limoen  
2 deciliter room   
50 gram crème fraîche  
1 oesters  
zout en peper  

Garnituur gerookte paling en bosui 

Bereidingswijze

Palingsoep
Trek bouillon van de graat en de huid, niet laten koken.  
Schuim de bouillon af en laat 20 minuten trekken, onder het kookpunt.  
Fruit de groenten licht aan en voeg de gezeefde bouillon toe.  
Breng het aan de kook en laat het even doorkoken. 
Voeg dan de room toe en zeef hem nogmaals door een fijne zeef.  
Breng de soep op smaak. 

Waddenoester limoen crème fraîche
Doe de room, crème fraîche geraspte limoenschil en de oester in een litermaat.   
Blend het door elkaar met de staafmixer en zeef het.  
Stop de massa in de kidde.  
Sluit de kidde af en voeg twee patronen toe.   
Garneer met stukjes gerookte paling.   
De crème fraîche over de soep spuiten en garneren met bosui. 

Jelte Smid -de Schans Stavoren

Ontdek meer - Smaak van de Wadden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.