Mosselsoep met bieslookcrème
Categorieën
Het Waddengebied staat bekend om zijn ongerepte natuur, unieke landschap en een grote variëteit aan flora en fauna. Wat veel mensen niet weten, is dat de Waddenregio ook een rijke gastronomische traditie heeft, die terug gaat tot de tijd van de Vikingen. Ontdek de smaak van de Wadden met dit bijzondere recept waarin lokale ingrediënten en eeuwenoude kooktechnieken centraal staan.
Ingrediënten
1 kilo Waddenmossel
1,5 dl. Bonifatius Wad Wit (bier gebrouwen met vers zeewier uit de Waddenzee)
1 dl. visbouillon
50 gram ui, grof gesneden
50 gram prei, grof gesneden
50 gram bleekselderij, grof gesneden
25 gram venkel grof gesneden
knoflook
1 dl. room
100 gram crème fraîche of/ Waddenzuivel als kwark of Skier van Texel
0,5 dl. bieslookolie
5 takjes zeebanaan
Bereidingswijze
Spoel de mosselen in ruim koud water.
Gooi de mosselen die openblijven en niet meer sluiten in de afvalbak.
Verhit de boter in een brede pan met deksel tot bruisend.
Voeg de mosselen toe en gaar deze totdat ze open gaan staan.
Giet de mosselen af.
Bewaar het vocht van de mosselen.
Snijd de ui, prei, knolselderij, en venkel in stukken van 2 cm. bij 2 cm. Was in ruim water.
Verwarm de boter in een brede pan tot bruisend en voeg de grof gesneden groente met knoflook toe Blus af met Wad Wit en laat de alcohol verdampen.
Voeg de visbouillon en het mosselvocht toe.
Breng aan de kook en laat 20 minuten rustig doorkoken.
Haal de helft van de mosselen uit de schelp.
Verwijder het bouquet garni.
Voeg de helft van de mosselen en room toe.
Mix in de keukenmachine.
Zeef door een fijne puntzeef.
Breng op smaak met zout en peper.
Sla de crème fraîche met de bieslook olie op en maak een quenelle in het bord, garneer met de overgebleven mosselen en een paar takjes zeebanaan.
Gerard Voskuilen, Firda
Ontdek meer - Smaak van de Wadden
-
Smaak van de Wadden
-
Alle recepten
-
Smaak van de Wadden voor ondernemers