Risotto van spelt met gebakken lamsbiefstuk en een romige basilicumsaus

Categorieën

Het Waddengebied staat bekend om zijn ongerepte natuur, unieke landschap en een grote variëteit aan flora en fauna. Wat veel mensen niet weten, is dat de Waddenregio ook een rijke gastronomische traditie heeft, die terug gaat tot de tijd van de Vikingen. Ontdek de smaak van de Wadden met dit bijzondere recept waarin lokale ingrediënten en eeuwenoude kooktechnieken centraal staan. 

Ingrediënten

200 gram spelt 
1deciliter witte wijn 
1 ui, gesnipperd 
2 teentjes knoflook, fijngesneden 
koolzaadolie 
1 of 2 groentebouillonblokjes 
1 liter water 
300-400 gram groenten als: wortel, ui, prei, knolselderij, fijngesneden 
1 laurierblaadje 
1 kruidnagel 
60 gram oude kaas geraspt (50 gram voor de risotto en 10 gram voor de basilicumroom) 
1 bos basilicum 
2 deciliter kookroom 
4 lamsbiefstuk, 120 gram per persoon 

Koolsalade
500 gram witte kool, fijngesneden 
1 deciliter water 
1 deciliter azijn 
100 gram suiker 
1 eetlepel chilisaus 
8 groene asperge of bimi 
groene blaadjes zoals (zilte) rucola voor decoratie 

 

Bereidingswijze

Koolsalade
Meng de ingrediënten voor de marinade en breng dit aan de kook. Doe het over de kool en meng dit goed door en laat het een uur intrekken.   
Kook de asperges of bimi kort zodat ze nog een bite hebben.  

De basilicumroom 
Snijd de basilicum fijn, doe de room met 2 dl. bouillon erbij, samen met de fijngesneden basilicum en 10 gram geraspte kaas. 
met een staafmixer tot het fijn is, breng eventueel op smaak met wat zout en peper. 

Risotto
Maak eerst de groentebouillon, zet water op met de bouillonblokjes en doe hier de fijn gesneden groente in en laat dit samen met het laurierbladje en de kruidnagel gedurende een uur trekken.  
Doe olie in de pan en voeg ui en knoflook toe en laat dit licht aanbakken zonder te kleuren.  
Doe de spelt erbij en bak deze even mee, ook zonder te kleuren. 
Giet de witte wijn erbij en laat even koken.  
Zeef de bouillon, houd 2 dl. apart voor de basilicumroom en doe de overige bouillon in delen bij de spelt. Wanneer het vocht opgenomen is telkens een beetje bouillon toevoegen zodat het steeds net onderstaat. 
Het bereiden van de risotto duurt 30 tot 45 minuten. 
Zorg ervoor dat de spelt niet te gaar wordt, mag nog een bite hebben. 
De geraspte kaas erdoor mengen met 1 deciliter basilicumroom

Houd de risotto warm in een pannetje en maak basilicumroom warm in een pannetje. 
Bak de lamsbiefstuk rondom tot de gewenste gaarheid.  
Laat deze even rusten in een oven van 65 ˚C. ongeveer 10 min. 
Schep de risotto op het bord, leg hier de asperges of bimi op, dan de biefstuk en een klein beetje koolsalade (deze eerst even laten uitlekken) en wat blaadjes rucola. 
Giet wat basilicumroom over het gerecht. 

 

Ontdek meer - Smaak van de Wadden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.