Sakkoek Jan-in-de-zak
Categorieën
Een eenvoudig gebak van gistdeeg te maken in een poffertrommel of katoenen zak. Het wordt geserveerd met stroop of bruine suiker en gesmolten boter.
Ingredienten
½ l lauwe melk
50 verse gist of 20 g gist
200 g tarwebloem
200 g boekweitmeel
50 g suiker
3 g zout
2 eieren, losgeklopt
150 g krenten en rozijnen
2 appels in stukjes
stroop, bruine suiker en boter
Nodig een poffertrommel of katoenen zak
Werkwijze
Meng de gist met een beetje van de melk. Maak van de tarwebloem en het boekweitmeel, de rest van de melk, gist en suiker een dik beslag. Voeg het zout en de losgeklopte eieren toe en roer de krenten en rozijnen en de appel erdoor. Laat het mengsel 1 uur afgedekt op een warme plaats rijzen. Vet de bodem van de poffertrommel goed in met olie. Vul de vorm voor 2/3 met het beslag. Doe de deksel erop en zet de trommel in een pan met kokend water; zet het vuur lager, zodat het water onder de rand blijft. Gaar de broeder in een pan met water wat net aan de kook is, gedurende 2- 2 ½ uur.
Het deeg kan ook in een katoenen zak worden bereid, spoel dan eerst de zak uit en bestrooi het met bloem. Dan deeg erin doen en dichtbinden, niet helemaal vol doen want het deeg gaat nog rijzen. Vervolgens de zak in de pan doen die gevuld is met lauw water, onder in een schoteltje leggen dat voorkomt aanbranden. Breng dit langzaam aan de kook en laat de zak 2-2 ½ uur koken op een laag vuur. De zak verwijderen en de koek in plakken snijden. Serveer het met gesmolten boter en stroop of bruine basterdsuiker.
-
Smaak van de Wadden
-
Alle recepten