Terrine van scharfilet
Categorieën
Het Waddengebied staat bekend om zijn ongerepte natuur, unieke landschap en een grote variëteit aan flora en fauna. Wat veel mensen niet weten, is dat de Waddenregio ook een rijke gastronomische traditie heeft, die terug gaat tot de tijd van de Vikingen. Ontdek de smaak van de Wadden met dit bijzondere recept waarin lokale ingrediënten en eeuwenoude kooktechnieken centraal staan.
Ingrediënten
200 gram scharfilet
250 gram zeesla
1 liter zeewater, gefilterd
Tapenade van zeegroenten
Bereidingswijze
Lees hier het recept voor de tapenade van zeewier
Draai de zeesla met het water met een keukenmachine helemaal fijn.
Passeer door een bolzeef boven een pan, breng het vocht tot een temperatuur van 80°C. De vloeistof gaat nu separeren.
Passeer hierna door een passeerdoek. Wat op de doek achterblijft is het chlorofyl.
Smeer een siliconenvorm in met wat olie.
Leg nu eerst een laag schar in een siliconenvorm met de mooie zijde naar onder.
Smeer met een kwastje het chlorofyl op de schar en vervolg de stappen tot de siliconenvorm vol is. Bedek de vorm met de plasticfolie en gaar in een oven van 60°C tot een kerntemperatuur van 52°C.
Zet in de snelkoeler en laat onder lichte druk 3 uur staan
NB je kan ook een terrinevorm gebruiken; vermenigvuldig dan het recept met 4.
Serveer de terrine met Waddengarnaaltjes, zeewier tapenade en zoet zure uitjes.
Gerard Voskuilen, Firda
Ontdek meer - Smaak van de Wadden
-
Smaak van de Wadden
-
Alle recepten
-
Smaak van de Wadden voor ondernemers