In 1996 is Stichting Waddengroep gestart met promoten en ondersteunen van bedrijven die echte en eerlijke streekproducten uit het waddengebied maken. In 2003 heeft zij het streekkeurmerk Waddengoud opgericht, omdat er behoefte was aan een onafhankelijk keurmerk voor waddenproducten. Sinds 2010 ondersteunt Waddengoud ook ander waddenaanbod die de waarden en normen van Werelderfgoed Waddenzee nastreven. Voorbeelden hiervan zijn restaurants, activiteiten, accommodaties, kunst, fotografie en informatievoorziening.
Stichting Waddengroep
´Het ondersteunen en bevorderen van een duurzame economische ontwikkeling van het waddengebied´, luidt de missie van non-profit organisatie Stichting Waddengroep. Eén van de drijvende krachten en oprichter van de Waddengroep is Henk Pilat. “De Wadden kenmerkt zicht door een grote en prachtige natuur. Daarnaast is er van oudsher veel landbouw en toerisme aanwezig. Wij als Waddengroep willen dat beide de natuur ondersteunen en andersom. Met Waddengoud geven we daarom de milieuvriendelijke streekproducten en kleinschalige activiteiten een podium’, aldus Henk.
Waddengoud is een netwerk van ‘groene’ ondernemers
Met de jaren heeft Waddengoud zich ontwikkeld tot een netwerk van zo’n 200 veelal kleinschalige ondernemers die het Wereld Erfgoed Waddenzee hoog hebben zitten. Deze netwerkfunctie gebruikt Waddengoud om vernieuwende activiteiten en projecten te ontplooien waar het Werelderfgoed behoefte aan heeft.
Texels lamsvlees
Zo heeft Waddengoud samen met haar netwerk op Texel van schapenhouders, slachterij en slager het veelal ingevoerde Nieuw-Zeelandse lamsvlees op Texel weten terug te dringen. Dit lamsvlees van de andere kant van de wereld werd namelijk grotendeels als ‘Texels’ lamsvlees verkocht. Tegenwoordig komt het meeste Texelse lamsvlees ook echt van Texel en afkomstig van lammeren van het Texelse ras. Te koop bij restaurants en slagers op Texel en elders in Nederland.
Waddenvis, schaal- en schelpdieren
Een ander voorbeeld is de duurzame visserij op de Waddenzee. Samen met diverse kleinschalige kustvissers en natuurorganisaties hebben ze een keten van duurzaam gevangen vis, schaal- en schelpdieren onder het Waddengoud keurmerk opgezet. Veelal verkrijgbaar in de horeca.
Zilte landbouw
Recent is Waddengoud bezig om de zilte landbouw samen met Salt Farm Foundation en aardappelkwekers in het waddengebied verder te ontwikkelen. Zilte landbouw is het mogelijk maken om op verzilte landbouwgrond diverse gewassen te kweken die zout in de bodem kunnen verdragen. Bijvoorbeeld de zilte waddenaardappel op Texel. Jumbo Supermarkten verkoopt ze.
Waddengoud foodroutes
Ook ontwikkelt Waddengoud in Noord-Groningen diverse Waddengoud foodroutes die ondernemers verbindt, zodat het gebied daar aantrekkelijker wordt voor toeristen. Voorbeelden zijn de Waddengoud Foodwalk ‘Tussen Den Andel en Warffum’en de Waddengoud visserijroute ‘Haventour Lauwersoog’.
Waddengoud heeft een uitgebreid netwerk ontwikkeld van Waddengoud restaurants, logiesaccommodaties en activiteiten. Bij al deze ondernemers staan de waddenproducten en waddenbeleving voorop. Ontdek de route, restaurants, accommodaties én activiteiten
Ontdek alles over de lokale lekkernijen met de foodwalk 'Tussen Warffum en Den Andel'
Smaak van de Wadden: waddenvoedsel en waddengastronomie
Met al haar specifieke kennis overwaddenproducten en gastronomie heeft Waddengoud samen met culinair onderneemster Annette van Ruitenburg en Visit Wadden inhoud gegeven aan de Visit Wadden-verhaallijn ‘Smaak van de Wadden’. Maar daar houdt het niet op. Het thema ‘waddenvoedsel’ en ‘waddengastronomie’ gaan zij verder op de kaart zetten.
Culinair schrijver, ondernemer, projectwerker en mediator. Ze zet zich in voor ‘eten uit de nabijheid’. Zij heeft onder andere ‘De Smaak van de Wadden’ geschreven en ook diverse andere kookboeken zoals “De Smaak van Texel”. Zij is Waddengoud gecertificeerd culinair schrijver sinds 2012 en won met haar boeken diverse prijzen zoals Duurzaam kookboek 2015 en Goudenkookboek met Liever Lokaal. Vanuit haar inzet voor het behoud van de eetcultuur is ze bezig met een Cultuur- Culinair en Historisch Waddenboek, verwacht najaar 2020, ‘Eet Wads’ samen met Lodewijk Dros, in dat kader organiseert zij eveneens evenementen, zoals “de Jan in de Zak” wedstrijd op Texel.
Meer informatie
De streekproducten en ander waddenaanbod hier genoemd is nog maar een greep uit het Waddengoud gecertificeerde assortiment. Voor alle info, producten en diensten verwijzen we je naar de volgende websites van Waddengoud.
Website met alle informatie over Waddengoud en gecertificeerde producten en diensten.
Webportaal voor online winkelen en reserveren bij ‘Waddengoud’ ondernemers.